WTCC Vila Real: Operațiune excelentă pentru Honda în Portugalia

WTCC Vila Real: Operațiune excelentă pentru Honda în Portugalia

Bennani și Michelisz au învins la Vila Real, egalând scorul la 3 victorii pentru cele trei mărci angrenate în lupta la vârf.

În urma prestațiilor de pe Nordschleife, Volvo și Citroen au rămas cu balastul maxim de 80 kg și pentru manșele portugheze, în timp ce Honda a putut să dea jos 20 kg, ajungând la doar 50. În acest context, n-a fost de mirare că Michelisz a semnat al doilea pole position consecutiv. Tiago Monteiro n-a reușit să vină alături de colegul său, fiind devansat de Huff și de Bjork, într-un superpole cu toți marii aspiranți la titlu.

Pe un traseu atât de dur pentru materialul de concurs, n-a fost de mirare că am asistat încă o dată la un MAC3 în care fiecare tabără avea câte o mașină ușor avariată. Catsburg venea cu splitter-ul afectat, însă problema lui Monteiro cu suspensia era mai însemnată și astfel cele 12 puncte suplimentare au mers pentru a patra oară din cinci ocazii în contul ”albaștrilor”.

59500c02a16b4

Numărul piloților înscriși în runda portugheză crescuse la 17 odată cu venirea localnicului Manuel Fernandes pe cea de-a treia Lada Vesta, însă după antrenamente am revenit la 16 mașini în urma incidentului suferit de Tom Coronel. Chevrolet-ul Cruze a lovit o mașină de intervenție, iar șasiul a fost avariat considerabil, fiind imposibil de reparat în timp util.

Cursa 1

Pe grila inversată, Ryo Michigami pleca din pole înaintea argentinienilor Girolami și Guerrieri. Mehdi Bennani a avut însă un start excelent în pofida balastului și a urcat pe doi în urma japonezului de la Honda, preluând apoi conducerea la scurt timp după aceea. Ceva mai în spate, Monteiro făcea progrese similare, de pe 7 pe 4. Conform regulamentului, piloții au recurs la joker lap începând cu turul al treilea, Michigami și Girolami fiind perdanții. Monteiro a urcat până pe 2 și a luat sosirea la mai puțin de o secundă de Bennani, cu Bjork pe urmele sale. Dat fiind că Nicky Catsburg a terminat abia pe 5, în urma lui Tom Chilton, Monteiro a trecut iarăși pe prima poziție la general, recunoscând ulterior că n-ar fi prins podiumul fără joker lap. N-a fost singurul care și-a exprimat o opinie pozitivă față de conceptul implementat de către organizatori pentru a anima procesiunile de la Vila Real.

59500c1e98464

Cursa 2

Michelisz n-a avut emoții în primul viraj, dat fiind că Huff a calat pe grilă de pe poziția a doua. Astfel, Thed Bjork și Tiago Monteiro au promovat câte un loc, cei trei rulând apoi relaxat către podiumul cursei principale. De spectacol s-a ocupat singurul care nu se afla acolo unde-și dorea: Huff a taxat imediat piloții Zengo și Lada, apoi a plecat în urmărirea celor din puncte. Englezul a înșirat tururile extrem de rapide și a promovat două locuri în momentul în care Bennani și Girolami au trecut prin joker, apoi l-a depășit și pe conaționalul Chilton. Asta i-a adus victoria în trofeul independenților și un loc 5 la general, chiar în urma lui Catsburg. Așadar, cei cinci din superpole au venit în top 5 la finele manșei. Tot aceștia sunt, teoretic, favoriții la titlu, chiar dacă Huff mai are câteva puncte de recuperat în fața piloților Loeb Racing.

59500c496b4d0

Pentru Honda a fost așadar o duminică excelentă: Tiago Monteiro a revenit la șefie în clasamentul general, în timp ce Norbi Michelisz, după cea de-a șasea victorie a carierei în WTCC, a urcat trei poziții (de pe 7 pe 4) și poate să se gândească iarăși la titlu. Mai mult, veriga slabă Ryo Michigami a condus pentru prima oară o cursă din mondial și nu pe greșeală personală a fost surclasat. De altfel, șeful echipei JAS, Alessandro Mariani, a subliniat că parcă tot ghinionul din 2017 s-a concentrat pe mașina #34. Poate că nu-i așa de rău, dacă titlul vine la final de an grație lui Tiago sau Norbi.

Peste trei săptămâni are loc etapa din Argentina, pe circuitul Termas de Rio Hondo, unde Huff sau localnicul Nestor Girolami ar putea să intre în clubul învingătorilor din 2017, care numără momentan 7 nume în 10 manșe disputate.