GP3 Austria: ART Grand Prix stabilește noi repere ale dominației

GP3 Austria: ART Grand Prix stabilește noi repere ale dominației

George Russell și Raoul Hyman au obținut primele victorii din carieră în GP3 pe Red Bull Ring, într-un prim weekend remarcabil pentru Giuliano, fiul lui Jean Alesi.

Întregul pluton de 19 monoposturi a fost în jurul pragului de un minut și 20 de secunde pe turul de circuit în antrenamente, reperul fiind stabilit de campionul italian de Formula 4, Marcos Siebert (Campos). În urma sa erau reprezentanți de la patru echipe diferite, singurii care lipseau din avanposturi fiind cei doi piloți Jenzer, Lorandi și Maini. Programul lui Anthoine Hubert a fost redus la doar 11 tururi, în timp ce toți ceilalți au rulat de două ori mai mult.

Calificările au propus un duel și mai strâns pe acest tur scurt de circuit în Styria, distanța dintre polemanul George Russell și închizătoarea de pluton Tatiana Calderon fiind de doar 0.758s. Jack Aitken a asigurat o primă linie integrală pentru ART Grand Prix (și pentru Marea Britanie deopotrivă), oprind cronometrul la mai puțin de o zecime de Russell. Urmau piloții Trident și Arden, în timp ce Hubert (P8) și liderul la general Nirei Fukuzumi (P10) erau în pericol să piardă puncte importante în prima manșă.

_54I8585.4196338

Cursa 1

George Russell a virat spre dreapta pe primii metri spre a-l bloca pe Aitken, însă manevra nu a fost penalizată și cei doi și-au continuat cursa fără griji până la completarea celor 24 de tururi. Nici măcar DRS-ul nu i-a fost de folos lui Aitken, căruia i-au lipsit mereu 2-3 zecimi pentru a da un atac. În urma lor, Hubert s-a năpustit pe interiorul virajului Remus și a scos din joc doi piloți Arden (Schothorst și Pulcini), deschizând astfel larg ușa pentru ca Fukuzumi să urce pe 4. Rocada între cei doi a fost dictată de la masa oficialilor, francezul fiind penalizat cu 10 secunde pentru manevra sa hazardată. Atâta doar că paguba n-a fost prea mare pentru Hubert, care n-a pierdut decât un loc, ba chiar a și compensat asta prin cel mai rapid tur chiar în ultima parcurgere a traseului. Pe circuitul unde ART GP reușea în 2016 primul podium integral al unei echipe din întreaga istorie a seriei GP3, gruparea franceză a repetat isprava după 12 luni. Și chiar mai mult – a fost rezultatul perfect: 1-2-3-4, pole și cel mai rapid tur. Nimic nu le-a scăpat pe 8 iulie 2017.

_ONZ0809.4195868

La 23 de secunde de învingător a sosit primul monopost al altei grupări, Ryan Tveter fiind locomotiva unui trenuleț de 10 monoposturi ce și-au disputat firimiturile rămase după ospățul ART Grand Prix. Desigur, erau câteva fețe zâmbitoare în acest grup: Giuliano Alesi (P6) nu terminase vreodată o manșă GP3 mai sus de locul al zecelea, iar Raoul Hyman (P8) urma să plece din pole în manșa de sprint. Ar fi trebuit să asistăm și la clasarea Tatianei Calderon în puncte, însă aceasta a fost penalizată cu 5 secunde și a coborât pe 13. Chiar și așa, s-a clasat cel mai bine din tripleta DAMS. Ferrucci a abandonat, pe lista celor care nu au luat sosirea fiind în integralitate echipa Arden, cu cei doi eliminați de Hubert și Niko Kari.

Cursa 2

Raoul Hyman a avut ritmul necesar pentru a-și păstra prima poziție timp de 18 tururi în sprintul de duminică, în pofida presiunii puse de Giuliano Alesi. Ambii s-au aflat la primul podium în GP3, însă fiul lui Jean a așteptat mai bine de un sezon pentru asta. Sudafricanul, în schimb, s-a impus după doar 4 starturi în campionat, continuând tradiția manșelor de sprint câștigate adesea de Campos în trecut prin Alex Palou. Ryan Tveter a ocupat multă vreme poziția a treia, însă finalul de cursă n-a fost cel visat de Giaccomo Ricci și echipa sa Trident: americanul a fost devansat de Fukuzumi, care a adus un monopost ART pe podium și de această dată, iar Dorian Boccolacci a decolat peste Alessio Lorandi și a scăpat teafăr după o serie de tonouri în virajul 4.

_56I2264.4195076

Duelul britanicilor de la ART GP n-a avut momente încinse în cursa a doua, Aitken păstrându-și locul 5 în fața lui Russell. Ambii au strâns puncte mai multe decât coechipierul Hubert, pe care doar accidentul din ultimul tur l-a adus în top 8, înaintea lui Lorandi. Maini a semnat cel mai rapid tur, însă punctele bonus au mers în contul lui Fukuzumi, autor al reperului dintre primii 10. Astfel, japonezul revine pe prima poziție la general, cu o unitate avans față de Russell. Peste doar o săptămână are loc etapa a treia a sezonului, la Silverstone.

Clasament piloți: Fukuzumi 54p, Russell 53p, Hubert 38p, Lorandi 32p, Aitken 28p, Hyman 25p

Clasament echipe: ART Grand Prix 155p, Trident 60p, Jenzer 54p