IndyCar Toronto: Newgarden se apropie de vârf cu o nouă victorie

IndyCar Toronto: Newgarden se apropie de vârf cu o nouă victorie

Cum adesea se întâmplă, cursa canadiană a fost dată peste cap de o neutralizare venită chiar în timpul primului rând de opriri la boxe. Beneficiarul a fost Josef Newgarden, iar perdantul Helio Castroneves.

Simetria dintre Chevrolet și Honda s-a păstrat în calificările aferente unicei etape din afara Statelor Unite: câte unul din fiecare tabără în prima linie și câte trei reprezentanți ai motoriștilor în Fast Six. Simon Pagenaud a găsit trei zecimi cruciale și a semnat timpul de pole înaintea lui Graham Rahal, aflat într-o revenire de formă în această vară. În urma lor se aflau ”greii” campionatului: Castroneves, Dixon și Power. James Hinchcliffe a intrat și el în superpole și viza un rezultat cât mai bun acasă, iar primul sub linie a fost al patrulea pilot Penske, Josef Newgarden.

Helio Castroneves a plecat fantastic, trecând dintr-un foc de Pagenaud și Rahal, în timp ce în urma sa Power lovea din spate monopostul lui Scott Dixon. Avariile s-au dovedit terminale pentru pilotul Penske, iar liderul campionatului a făcut câteva vizite rapide pe la boxe în timpul neutralizării și a putut continua cursa. Castroneves s-a desprins în primele 20 de tururi, apoi au început realimentările și Tony Kanaan a cerut prea mult de la noile gume reci în primul viraj, lovind zidul de pneuri. Chiar în acele clipe fusese chemat la boxe și Josef Newgarden de Tim Cindric, în ultimul moment dinainte ca oficialii să declare închisă linia standurilor.

Cei din avanposturi au fost astfel aruncați departe după ce plutonul s-a compactat, iar Castroneves s-a trezit devansat până și de Scott Dixon la un moment dat. Brazilianul a avut foarte mult de pierdut, căci ar fi putut să-i dea pilotului Ganassi o grea lovitură în clasament. Până la urmă, nici n-am avut schimbare de lider la puncte, căci Castroneves a încheiat pe 8 și Dixon pe 10, cei doi fiind acum despărțiți de 3 puncte.

Josef Newgarden nu a avut nicio problemă până la completarea celor 85 de tururi, pentru cea de-a doua sa victorie la Toronto. În urma sa, Alexander Rossi a reușit cel mai bun rezultat de la Indy 500 2016 încoace, iar James Hinchcliffe a celebrat un podium în țara natală. Marco Andretti n-a mai prins o clasare atât de bună din 2015 (locul 4), iar Pagenaud a limitat daunele strategice mai bine decât Castroneves și s-a mai apropiat de vârf prin clasarea pe 5. Jocul rezultatelor face ca Will Power să fie cel mai slab clasat pilot Penske, însă e greu de crezut că australianul va juca deja un rol de susținere pentru colegii săi peste două săptămâni, la Mid-Ohio. Între Chevy și Honda scorul este egal în acest moment, 6-6 la victorii stagionale.

Clasament: Dixon 423p, Castroneves 420p, Pagenaud 404p, Newgarden 400p, Power 359p, Rahal 359p.