Formula 2 Hungaroring: Rowland recuperează puncte importante

Formula 2 Hungaroring: Rowland recuperează puncte importante

Oliver Rowland s-a îndepărtat la Budapesta de Artem Markelov și a tăiat ceva din avansul considerabil al lui Leclerc.

Charles Leclerc a început weekendul maghiar stabilind reperul sesiunii de antrenamente, însă adversarii erau aproape de liderul clasamentului. Ecartul a crescut la aproape jumătate de secundă în calificări, unde monegascul n-a avut concurență și a reușit cel de-al șaptelea pole consecutiv. Ar fi reprezentat un record all-time al GP2/F2, dacă nu survenea o excludere pe motive tehnice a monopostului Prema. Elemente ale diferențialului au fost găsite neconforme cu lista de piese omologate de Dallara, și chiar dacă e greu de crezut că un posibil avantaj al grupării italiene vine dintr-un asemenea detaliu, litera de lege l-a trimis pe Leclerc pe 19 la start. Din pole a plecat Rowland, urmat de Markelov, King, Fuoco și Nato.

Cursa 1

La plecarea în turul de formare, Norman Nato nu s-a putut pune în mișcare și a fost evacuat pe linia standurilor, apoi procedura a trebuit repetată după ce Nabil Jeffri nu și-a ocupat corect poziția în grilă în fața lui Leclerc. Monegascul a progresat cinci poziții printr-o abordare temerară pe exteriorul virajelor 1 și 2, apoi l-a taxat și pe Boschung până la finele turului inaugural. În cea de-a doua buclă au fost notate numeroase deschideri neautorizate ale sistemului DRS, ce vor fi investigate după cursă, folosirea fiind permisă abia din turul al treilea după start sau restarturi. Nick Latifi a progresat rapid până pe 3, în urma lui Rowland și Markelov, aceștia fiind printre cei ce plecaseră pe pneuri soft și care au oprit la standuri înainte de turul al zecelea.

Charles Leclerc era pe strategia alternativă, dar s-a chinuit mult până să treacă de Alexander Albon, aflat și el pe planul B. Situația liderului din clasamentul general era complicată în momentul în care, în turul 23 din totalul de 36, Rowland deja ajunsese în urma sa cu pneurile mai proaspete. Pilotul Prema a intrat pentru setul de pneuri soft și a căzut în spatele lui Vișoiu și Canamasas, ieșind astfel temporar din zona punctelor. Însă românul s-a lovit cu catalanul în momentul în care acesta a forțat interiorul în primul viraj, iar cursa a fost neutralizată.

La restart, Leclerc s-a folosit de avantajul anvelopelor și a urcat dintr-un foc de pe 9 pe 6, apoi l-a devansat și pe Matsushita în ultimele secunde înaintea revenirii mașinii de siguranță, pentru un final fără luptă. Motivul a fost ieșirea în decor a lui Artem Markelov, care a pierdut controlul monopostului Russian Time într-un moment în care ataca prima poziție, deținută de Rowland. Britanicul a fost investigat pentru defensiva sa, dar și-a păstrat victoria în fața coechipierului Nick Latifi, cu de Vries pe 3 și Leclerc realizând o operațiune excelentă de recuperare, pe 4. Latifi a semnat și cel mai rapid tur, iar din pole pe grila inversată urma să fie Alex Albon. Santino Ferrucci (Trident) a punctat la debutul în campionat.

9035a23d-af1f-4d6c-b77b-fc3465aa6fc2

Cursa 2

Matsushita s-a pus cel mai bine în mișcare și a urcat în doar câteva clipe de pe 4 pe 1, apoi nimeni nu l-a mai văzut până la sosire. A fost cea de-a doua victorie a japonezului pe Hungaroring în această competiție, moralul său fiind foarte ridicat înaintea testului F1 cu Sauber. Luca Ghiotto a fost devansat pe final de Rowland și de Vries, după ce uzura pneurilor și-a spus cuvântul. Și coechipierul său de la Russian Time s-a confruntat cu asta și a profitat de perioada de Virtual Safety Car indusă după contactul dintre Vișoiu și Jeffri pentru a schimba gumele. Rusul n-a putut să intre în top 8 și nici să semneze cel mai rapid tur în cursă, așa că pleacă din Ungaria fără vreun punct marcat.

Charles Leclerc a acuzat probleme la cutia de viteze și s-a mulțumit cu poziția a patra, înaintea lui Nato și Latifi, care s-au și atins în duelul purtat în primul viraj. Astfel, chiar dacă monegascul a fost devansat în ambele manșe maghiare de Oliver Rowland, se poate declara mulțumit cu punctele marcate după ce fusese aruncat la coada grilei. Acțiunea din Formula 2 revine peste patru săptămâni la Spa-Francorchamps.

_ONZ9782.4228274