BTCC Snetterton: Sutton continuă să impresioneze

BTCC Snetterton: Sutton continuă să impresioneze

Chiar dacă Team BMR Subaru a trecut printr-o pasă mai proastă în debutul stagiunii, în mâinile lui Sutton această mașină e acum capabilă să dea campionul.

Gruparea Eurotech a făcut un pas înainte în 2017, după ce Mike Jordan a vândut-o către Jeff Smith. Chiar dacă noul patron nu poate concura în prezent din cauza unei accidentări, calitatea lui Jack Goff s-a văzut la Snetterton, unde a reușit un timp de pole cu aproape jumătate de secundă mai bun decât următorul clasat. Ecartul este notabil, dat fiind că locurile 2-15 au venit într-o secundă. În primii 7 am avut 6 mașini diferite, ceea ce dovedește încă o dată că sistemul de greutăți suplimentare din BTCC funcționează bine. Marele perdant a fost însă cel ce avea 75kg adiționale, Gordon Shedden, care urma să plece în prima manșă doar de pe 21.

Goff-1

Cursa 1

Goff nu avea mari șanse să-și păstreze primul loc la start, cu atâtea mașini cu tracțiune spate în jurul său. Doar Turkington a trecut însă de el și a evadat în fruntea cursei, până când a comis o greșeală rarisimă și s-a răsucit în turul al cincilea. Astfel, lupta dintre Goff și Sutton a căpătat o miză sporită, pilotul Subaru reușind manevra decisivă în penultimul tur. Neal s-a apărat în fața lui Jordan și Plato pe final, iar Turkington a recuperat până pe 7. Shedden a avut mult de muncă într-un pluton sălbatic și a ajuns în top 10, dar s-a atins chiar în ultimele viraje cu celălalt scoțian, Aiden Moffat, căzând astfel până pe 13. Un alt incident cu repercursiuni la general l-a avut drept victimă pe Tom Ingram, care a fost percutat de Rob Austin și a ratat astfel șansa de a-și relansa campania.

Sutton-4

Cursa 2

După triumful precedent, Sutton a primit balastul maxim de 75kg, dar asta nu a părut să-l încetinească în manșa secundă. Pilotul Subaru a plecat bine din pole, cele două Honde din spatele său fiind surclasate de Andrew Jordan. Goff a revenit pe 2 în timp ce Plato a forțat și a ieșit larg, apoi Collard și Turkington s-au implicat în duelul pentru podium. Pneurile soft ale lui Collard au dat semne de oboseală pe final, așa că Turkington a urcat pe locul secund, însă Sutton era prea departe pentru a mai fi pusă în discuție prima poziție. Mat Jackson (Ford) a revenit puternic pe final pentru a ocupa locul 4, iar Shedden a pierdut încă o dată puncte la cei trei rivali direcți, sosind abia pe 7. ”Flash” a căzut de pe 1 pe 3 la general, Sutton devenind lider… temporar.

BTCC-3

Cursa 3

Orice interviu cu un adversar al celor de la Subaru după manșa a doua era despre abilitatea modelului Levorg de a forța în pofida balastului. În aceeași notă se vorbea și acum 12 luni, când Plato și Turkington s-au încurcat reciproc și au permis astfel celor de la Honda să ia titlul. Acum doar Ash Sutton se află într-o poziție confortabilă în clasament, Plato fiind abia pe 15 la general cu o mașină imperfectă. Din pole urma să plece pe grila inversată alt Subaru, cel pilotat de James Cole, care declara onest că Sutton îi pune într-o lumină proastă pe cei trei coechipieri cu performanțele sale.

Oficialii au intervenit și au limitat nivelul de boost al mașinii chiar înainte de start, iar asta l-a făcut pe Cole să piardă rapid șefia cursei, fiind aruncat pe 3 de Jordan și Shedden. Ceva mai în spate, Austin a făcut o nouă victimă, ricoșând tocmai în Ash Sutton. Drama a continuat cu abandon pentru Matt Neal și probleme pe final pentru liderul Andrew Jordan, care a ieșit din zona punctelor. Shedden a moștenit astfel o victorie improbabilă, în fața lui Collard și Turkington. Cei doi piloți BMW au fost mai degrabă ocupați să se lupte între ei, decât să-l atace pe campionul en-titre, iar astfel pilotul Honda a revenit după doar două ore la conducere în clasamentul general. Mat Jackson a încheiat din nou pe 4, înaintea lui Cole și Ingram, autor al unei recuperări inteligente după ghinionul din prima cursă.

Urmează peste două săptămâni etapa scoțiană de la Knockhill, una dintre cele mai spectaculoase arene pentru BTCC. Gordon Shedden vine în cursa de casă cu 2 puncte avans față de Colin Turkington, 4 în raport cu Rob Collard și 11 până la Ash Sutton. În ierarhia independenților, Ingram are 15 puncte în fața lui Jackson și Goff.

shedden4