BTCC Knockhill: Turkington devine lider după trei podiumuri

BTCC Knockhill: Turkington devine lider după trei podiumuri

Gordon Shedden nu s-a putut lupta pe traseul de casă cu adversarii pe modele cu tracțiune spate. Subaru a semnat două duble, iar BMW dă noul lider al clasamentului, în persoana lui Colin Turkington.

Pentru a 50-a oară în istorie, Jason Plato a semnat timpul de pole în seria britanică de turisme, socotind perfect locul unde ar trebui să se afle pe pista în uscare. La mai puțin de o zecime a venit Sutton, urmat de BMW-urile West Surrey Racing ale rivalilor săi la general, Turkington și Collard. Modelele Honda s-au chinuit, Shedden reușind cu greu să intre în top 10, în timp ce Matt Neal era extrem de departe. Din tabăra BMW, Andrew Jordan era cel întârziat, urmând să plece în prima manșă abia de pe 17.

Cursa 1

Jason Plato a pus capăt celei mai lungi serii de starturi fără victorie de la debutul său în BTCC (1997). Veteranul obținuse ultimul succes tocmai în prima manșă de la Knockhill din urmă cu 12 luni. Toată lumea se întreba dacă Plato îl va lăsa pe Sutton să adune punctele suplimentare, însă n-a fost loc de cadouri la BMR. Cele două modele Subaru Levorg au fost urmate de BMW-urile lui Turkington și Collard, în timp ce Shedden s-a chinuit cu balastul maxim de 75kg și a terminat abia pe 11. Coechipierul său, Matt Neal, a recuperat de pe 21 până pe 9 într-o cursă lipsită de incidente notabile și de neutralizări. Mat Jackson s-a retras încă din turul de formare, iar Tom Ingram a învins în ierarhia independenților, clasându-se pe 6 după o serie nefastă de trei etape.

Cursa 2

Andrew Jordan a ratat o frânare în turul inaugural și a declanșat un carambol multiplu, fiind necesar steagul roșu pentru a evacua toate mașinile blocate în pietriș. Astfel, debutantul Senna Proctor (Vauxhall) nu a putut să-și continue evoluția în top 10, după o primă manșă foarte solidă. Recalcularea balastului l-a făcut pe Plato vulnerabil la jumătatea manșei, acesta pierzând șefia în detrimentul coechipierului Ash Sutton. Chiar și așa, a fost o nouă dublă Subaru, cu BMW-urile pe 3 și 4. Astfel, toți cei trei rivali ai lui Shedden se îndepărtau de acesta, scoțianul reușind doar un loc 6 în urma celui de-al treilea Levorg pilotat de James Cole.

Cursa 3

Pe grila inversată i-am avut în frunte pe Ant Whorton-Eales (Audi) și Rory Butcher (Ford), acesta din urmă fiind fratele vitreg al lui Gordon Shedden. Butcher și-a vândut scump pielea la primul weekend în BTCC ca înlocuitor al lui Luke Davenport în cadrul echipei Motorbase. E foarte posibil să-l revedem în campionat, în paralel cu programul său din ELMS cu JMW Ferrari. Totuși, debutantul nu a rezistat în frunte, fiind surclasat întâi de Tom Ingram, care nu a fost deranjat în drumul spre victorie nici măcar de dispariția unui ecart uriaș, de peste 8 secunde, odată cu neutralizările venite pe final. Pilotul Speedworks Toyota a gestionat perfect cele două restarturi, Shedden în urma sa fiind mai degrabă ocupat cu defensiva în fața mai rapidelor modele BMW.

Turkington a obținut al treilea loc 3 de la Knockhill, în timp ce Collard a comis o eroare pe final și a scăpat mașina după ce a atacat prea violent un vibrator. Astfel, a căzut de pe 4 pe 11, acest fapt având consecințe negative atât asupra șanselor sale la general, cât și asupra coechipierului său care a fost urmat la sosire tocmai de Ash Sutton. James Cole s-a dat la o parte din calea celui mai bine clasat Subaru chiar pe ultimii metri, completând astfel o simetrie similară cu Turkington – trei clasări pe 5 în ziua de curse din Scoția.

Astfel, la finele etapei a șaptea am asistat la o schimbare de lider, Shedden fiind devansat de doi adversari ce pilotează modele cu tracțiune spate. Colin Turkington este urmat de Ash Sutton, iar BMW-ul WSR va avea 75kg de balast în calificările de la Rockingham, precum și în prima cursă de peste două săptămâni. Este puțin probabil ca Tom Ingram să poată recupera un deficit atât de mare față de patru piloți, însă rezultatele sale de la Knockhill îl ajută să se mențină pe 5 la general și pe 1 în ierarhia independenților, mai ales că urmăritorii (Neal, Jordan, M. Jackson) s-au confruntat cu probleme de această dată.

Clasament: Turkington 265p, Sutton 261p, Shedden 253p, Collard 248p, Ingram 204p.