Formula 1 Belgia: Hamilton egalează recordul lui Michael Schumacher

Formula 1 Belgia: Hamilton egalează recordul lui Michael Schumacher

Lewis Hamilton a câştigat bătălia pentru pole-position la Spa Francorchamps impunându-se în faţa rivalului Sebastian Vettel şi devenind în acelaşi timp deţinătorul recordului de viteză pe circuitul belgian. Dar mai presus de toate, britanicul a reuşit să egaleze recordul de 68 pole-positions deţinut de Michael Schumacher. Cel mai rapid timp din sesiunea de calificări a fost stabilit la ultima încercare din Q3. Hamilton a oprit cronometrul la 1m42.553s.

El a fost urmat în clasamentul sesiunii de Sebastian Vettel. Germanul a fost mai toată ziua în urma coechipierului Kimi Raikkonen, dar a profitat de problemele lui Kimi din Q3 şi în plus a beneficiat de ajutorul acordat de acesta (aspiraţie pe sectorul 3), reuşind să se apropie la 242 de miimi de Hamilton, stabilind şi recordul pe S3.

Al doilea pilot de la Mercedes, Valtteri Bottas a terminat sesiunea pe locul 3 la 0,541s în spatele colegului său. Kimi a fost al 4-lea, timpul său de calificare fiind stabilit la începutul Q3. A doua încercare a finlandezului a fost abandonată in cauza unor vibraţii pe puntea spate, vibraţii apărute încă de la începutul sesiunii de calificare.

Red Bull Racing ocupă linia a treia a grilei de start cu Max Verstappen în faţa lui Daniel Ricciardo la aproape o jumătate de secundă.

Nico Hulkenberg a fost al 7-lea pentru Renault, la o secundă în urma celor de la Red Bull şi la peste 2,4s în urma lui Hamilton. El a fost urmat de Sergio Perez şi Esteban Ocon. Jolzon Palmer, surprinzător de rapid tot week-end-ul încheie top 10. Britanicul s-a calificat în Q3 cu un timp mai bun ca al lui Hulkenberg, dar la prima ieşire pe pistă în Q3 sistemul hidraulic al cutiei de viteze cedează, Jolyon fiind forţat să declare forfait. Cu siguranţă cel mai bun week-end al britanicului de anul acesta. Palmer a demonstrat că poate fi un pilot rapid, dar Renault, cel puţin în privinţa lui, nu a demonstrat că-i poate oferi un monopost fiabil.

Fernando Alonso a fost al 11-lea, spaniolul fiind împins pe locul 11 în ultimele secunde ale Q2 după ce motorul Honda a pierdut din putere la începutul sectorului 3. La fel ca Raikkonen şi Vettel, Fernando a beneficiat de ajutorul lui Stoffel Vandoorne (care are 65 de poziţii penalizare pe grilă) la finalul Q2 pentru a câştiga la capitolul viteză de top pe Kemmel Straight.

Grosjean şi Magnussen de la Haas F1 s-au clasat pe locurile 12 şi 13 cu Carlos Sainz imediat în urma lor. Vandoorne s-a calificat pe locul 15, urmat de Massa, Kvyat, Stroll şi piloţii Sauber, Ericsson şi Wehrlein.

În urma aplicării penalizărilor, Stroll va urca pe locul 15 iar Ericsson şi Wehrlein vor pleca de pe 16 şi 17.

Felipe Massa a primit o penalizare de 5 locuri pe grilă pentru că nu a încetinit în FP3 (în timpul semnalizării cu dublu steag galben) pe Kemmel Straight când PU-ul Renault de pe monopostul Toro Rosso al lui Daniil Kvyat a cedat. El va pleca în cursa de mâine de pe locul 18,

Stoffel Vandoorne are o penalizare de 65 de locuri pe grilă pentru un dublu schimb al elementelor PU-ului Honda. El ia startul în cursa de casă de pe  locul 19 iar Daniil Kvyat care a fost nevoit să schimbe PU-ul la sfârşitul FP3 a primit o penalizare de 20 de locuri pe grilă, el fiind clasat ultimul.