GP3 Belgia: Russell se desprinde, Alesi învinge la sprint

GP3 Belgia: Russell se desprinde, Alesi învinge la sprint

George Russell a dat o replică puternică după ghinionul de la Budapesta, cu o victorie și un loc secund care-l îndepărtează de contracandidații la titlu.

Antrenamentele s-au încheiat cu trei monoposturi Trident în top 6 și Tatiana Calderon pe 2, însă piloții ART Grand Prix au dat replica în calificări. Pe ploaie, Russell și-a trecut în cont punctele pentru pole, înaintea lui Fukuzumi, Maini, Aitken și Vaxiviere. Perdantul sesiunii a fost al patrulea component al echipei campioane, Hubert, care urma să se lanseze de pe 17. Debutantul Juan Manuel Correa (Jenzer) nu a putut devansa vreun titular mai experimentat.

Cursa 1

Tripla ART Grand Prix n-a fost pusă la îndoială, însă Nirei Fukuzumi s-a luptat din răsputeri să-i șicaneze pe cei doi britanici care-și dispută titlul din 2017. Japonezul a preluat conducerea, dar a fost apoi taxat de Russell, care a evadat în fața coechipierilor. Aitken a găsit și el breșa, însă pe final DRS-ul a determinat încă două schimbări de poziții, Fukuzumi petrecând încă o buclă în fața sa înainte să se recunoască învins. Arjun Maini a sperat să iasă scântei între cei doi, dar cum niciunul n-a întrecut măsura, pentru indianul de la Jenzer a fost o clasare pe 4, înaintea tripletei Trident din care s-a afirmat Giuliano Alesi, într-o ofensivă totală de pe 12 până pe 7.

Tatiana Calderon a fost mai mereu în atenția camerelor de filmat: a ratat plecarea, apoi l-a trimis în zid pe coechipierul Bruno Baptista și a purtat un duel prelungit cu Raoul Hyman. Dat fiind că nici Vaxiviere nu a putut să puncteze, a fost o nouă cursă de uitat pentru DAMS, grupare care tot nu găsește cheia spre un progres notabil în GP3. Anthoine Hubert nu a reușit să puncteze, fiind trădat de monopost.

Cursa 2

Giuliano Alesi a reacționat mai bine decât polemanul Falchero la stingerea semafoarelor și a preluat conducerea. Ulterior, povestea manșei de 13 tururi a fost creionată doar de ofensiva celor de la ART Grand Prix. Aitken era cel mai bine clasat după start, dar s-a atins cu Boccolacci și ambii au ieșit din zona punctelor. George Russell a revenit de pe 9 până pe 2 cu lejeritate, iar în urma sa Fukuzumi reușea să urce până pe 4 grație unor manevre mult mai riscante, specifice japonezului. Trident a celebrat cea de-a treia victorie la sprint adusă de Giuliano Alesi în actuala campanie, iar Ryan Tveter a urcat pe podium. Falchero și Maini s-au clasat pe 5 și 6, înaintea lui Hubert, care a recuperat 10 poziții de-a lungul întrecerii. Kari a ieșit din zona punctelor din cauza defensivei robuste etalate, ce i-a atras o penalizare de 5 secunde.

Dacă ar fi plecat ceva mai bine în manșa secundă, Russell ar fi avut o șansă bună la punctajul maxim în Belgia. Chiar și așa, faptul că l-a învins pe adversarul direct Jack Aitken sâmbătă și apoi a mai pus distanță față de acesta duminică face ca pilotul de teste Mercedes să se bucure de un avantaj considerabil înaintea ultimelor trei etape. Alesi a reușit să se insereze în grupul ART Grand Prix în ierarhia la general, după ce Hubert n-a putut aduna mai mult de două puncte la Spa.

Clasament: Russell 137p, Aitken 101p, Fukuzumi 95p, Alesi 87p, Hubert 80p