Formula 1 Italia: Ploaia dă calculele peste cap în FP3

Formula 1 Italia: Ploaia dă calculele peste cap în FP3

Ploaia căzută pe circuitul de la Monza a făcut ca ultima sesiune de antrenamente libere a Marelui Premiu al Italiei să fie redusă la doar 16 minute.

Organizatorii au luat decizia, mai întâi, de a amâna sesiunea, iar după un timp mașina de siguranță a intrat pe circuit pentru o inspecție a pistei. Aceasta nu a dus la o decizie diferită, astfel încât piloții și staff-ul echipelor n-au avut decât să aștepte noi informații legate de starea vremii.

Ploaia a continuat să cadă pe întreaga oră programată, astfel încât nicio mașină de Formula 1 nu a putut ieși pe circuit până în ultimele 16 minute. Safety Car-ul a mai inspectat pista încă o dată, iar sesiunea a început la ora locală 11:44.

Toate mașinile au ieșit finalmente pe circuit, în frunte cu Red Bull. Piloții echipei au completat însă numai un tur de instalare, după care s-au retras la garaj.

Doar câțiva dintre piloți au stabilit timpi cronometrați, cei de la Williams fiind primii în clasamentul oarecum irelevant al zilei. Felipe Massa a stabilit cel mai rapid timp, urmat de Lance Stroll, Nico Hulkenberg, Carlos Sainz, Jolyon Palmer, Marcus Ericsson și Daniil Kvyat.

Alți 13 piloți au decis să nu stabilească repere cronometrate.

Situația ar putea continua și la ora calificărilor, ceea ce pune sub semnul întrebării sesiunea. Aceasta ar putea, în caz de forță majoră, să fie mutată pentru duminică dimineață.


Ziua de vineri a aparținut celor de la Mercedes. Lewis Hamilton și Valtteri Bottas au acaparat primele două poziții în ambele sesiuni de antrenamente, diferența ce i-a separat pe cei doi de piloții Ferrari, Sebastian Vettel și Kimi Raikkonen, devenind mult mai mică în FP2.

Echipele Red Bull, Force India și McLaren au arătat un ritm destul de bun. Majoritatea piloții lor au fost clasați în prima parte a clasamentului atât în FP1 cât și în FP2, Daniel Ricciardo și Max Verstappen stabilind timpii cei mai apropiați de Ferrari și Mercedes.

Cei de la Sauber au fost clasați pe ultimele două poziții ale ambelor sesiuni, în timp ce Renault a făcut progrese după ce FP1 nu a decurs tocmai perfect pentru echipa franceză. Piloții Haas și Williams au fost ceilalți clasați în partea de mijloc a clasamentului.