Formula 1 Italia: Hamilton obține un pole istoric în timp ce Ferrari suferă

Formula 1 Italia: Hamilton obține un pole istoric în timp ce Ferrari suferă

La capătul unei sesiuni-maraton întreruptă de ploaie pentru ore bune, Lewis Hamilton a obținut al 69-lea său pole-position al carierei, depășind recordul pe care-l deținea împreună cu Michael Schumacher.

Așteptarea a fost lungă, dar în final ziua a fost a lui Hamilton. Turul final al britanicului le-a eclipsat pe toate cele reușite de rivalii săi, în special pe cele ale piloților Ferrari, care au obținut abia locurile 7 și 8 prin Kimi Raikkonen și Sebastian Vettel.

Mașinile Red Bull s-au clasat pe pozițiile 2-3, cu Max Verstappen și Daniel Ricciardo având însă de înfruntat penalizări pe grila de start înainte de cursa de duminică. Lance Stroll a reușit o clasare excelentă în mașina Williams, terminând calificările cu al 4-lea timp și urmând să pornească alături de Hamilton de pe prima linie.

Esteban Ocon s-a clasat al 5-lea, fiind urmat de al doilea pilot Mercedes, Valtteri Bottas. Felipe Massa și Stoffel Vandoorne au completat primele zece poziții.

Sesiunea a început inițial la ora programată, însă circuitul îmbibat cu apă avea să pună mari probleme piloților. După doar câteva minute în care o mână de mașini stabiliseră timpi cronometrați, Romain Grosjean a alunecat pe linia de start-sosire și a percutat barierele de protecție, fapt ce a făcut ca sesiunea să fie întreruptă.

Numeroase amânări au urmat, timp în care singura mașină de pe circuit a fost cea de siguranță. Abia după mai mult de două ore și jumătate au fost reluate calificările, cu toți piloții cu excepția francezului ieșind pe pista de la Monza în fața numeroșilor fani – în special Ferrari – care au ținut piept ploii. Circuitul a rămas umed, însă ușor-ușor timpii au început să apară din nou.

După ce primele tururi au fost efectuate de toate echipele cu pneuri pentru pistă umedă, cele intermediare au fost apoi folosite înainte ca primii eliminați să fie stabiliți. În final aceștia au fost, alături de Grosjean, coechipierul său Kevin Magnussen, Jolyon Palmer și cei doi piloți Sauber, Marcus Ericsson și Pascal Wehrlein.

Ploaia și-a făcut simțită intermitent prezența astfel încât echipele au avut de luat decizii cruciale în ce privește pneurile folosite și în Q2. Ambele compoziții au fost văzute pe circuit, dar consensul a fost din nou în favoarea celor intermediare.

Minutul de final a fost palpitant, mai mulți piloți urcând în top 10 cu ultima lor încercare de a o face. Când linia a fost trasă, Carlos Sainz, Daniil Kvyat, Fernando Alonso, Nico Hulkenberg și Sergio Perez au ratat calificarea în Q3, acolo unde au ajuns alături de candidații obișnuiți Vandoorne, Massa, Stroll și Ocon.

Partea finală a calificărilor a început cu condițiile de pe circuit devenind din ce în ce mai dificile, ploaia continuând să adauge elementul de imprevizibil. Mercedes și-a chemat piloții înapoi la boxe pentru pneuri de ploaie după ce inițial mașinile germane au fost echipate cu pneuri intermediare, iar decizia a fost în mod evident cea potrivită. Verstappen a stabilit inițial primul reper puternic, după care Hamilton, Bottas și Ricciardo s-au întrecut în timpi rapizi.

În tot acest timp, mașinile Ferrari au fost în mod evident mai lente decât cele ale echipelor rivale, iar cu două minute înainte de finalul sesiunii Vettel și Raikkonen se aflau pe pozițiile 8 și 9 în clasament. Totul s-a jucat în ultimele secunde. Ocon a urcat pe locul 3 înainte ca Verstappen să stabilească cel mai bun timp. Stroll și Ricciardo au urcat și ei în clasament, însă când Hamilton a trecut linia de sosire ultima dată, un nou record a căzut în Formula 1.