Formula 2 Italia: Avantajul terenului propriu pentru Fuoco și Ghiotto

Formula 2 Italia: Avantajul terenului propriu pentru Fuoco și Ghiotto

Primii trei din clasamentul general au totalizat doar două puncte în manșele agitate de la Monza, în care Luca Ghiotto a venit în lupta pentru titlul de vicecampion.

Două întreruperi pe finalul sesiunii de calificări au împiedicat mulți protagoniști să-și ducă la bun sfârșit ultimele tentative cronometrate, iar astfel am avut parte de o primă surpriză: după opt demonstrații ale lui Charles Leclerc, pilotul Prema a fost învins de către Nobuharu Matsushita (ART Grand Prix), aflat la primul pole în această serie. În prima linie a venit și Nyck de Vries, pe un traseu favorabil în trecut celor de la Racing Engineering, iar localnicii de la Rapax au adus ambele mașini în avanposturi: Deletraz pe 3 și Merhi pe 5, cu Artem Markelov între aceștia. Leclerc s-a clasat abia pe 7, împărțind linia a patra cu coechipierul Fuoco. Încă și mai prost le-a mers piloților DAMS, aflați pe linia a șaptea.

Cursa 1

Manșa a început cu vreo două ore mai târziu decât era planificat, din cauza ploii ce a perturbat sesiunea de calificări din Formula 1. Primele șapte bucle s-au parcurs în spatele mașinii de siguranță, apoi noul regulament a impus alinierea pe grilă pentru un start de pe loc. Santino Ferrucci a calat și procedura s-a reluat, apoi de Vries a preluat conducerea de la Matsushita. Leclerc și Rowland și-au început cursele de recuperare, etalând un ritm susținut, căruia i-au căzut pradă toți cu excepția liderului olandez. Oprirea obligatorie la standuri a fost momentul de cotitură, căci mecanicii DAMS nu i-au fixat bine roata stânga spate lui Rowland și aceasta s-a desprins la trecerea prin Roggia.

Plutonul s-a compactat în urma neutralizării, iar sprintul final de două tururi a fost hotărâtor. Ghiotto a intrat prea tare la ultima trecere prin șicana Rettifilio și urma să cedeze poziția de lider înainte de Curva Grande, însă în urma sa de Vries a glisat și l-a trimis pe Leclerc în zid, ambii ieșind din zona punctelor în Lesmo 1. Astfel, Ghiotto a completat turul și a învins, dar a fost penalizat după cursă și succesul i-a revenit lui Fuoco. Din păcate pentru pilotul academiei Ferrari, el nu a putut celebra primul succes în campionat pe prima treaptă a podiumului, căci decizia s-a luat ulterior. Ghiotto a primit cinci secunde de penalizare, cu care a căzut pe 4, în urma lui Matsushita și Latifi.

Cursa 2

Sean Gelael a sprintat de pe 4 și a devenit lider al întrecerii în primul viraj, apoi a fost surclasat de Louis Deletraz. Nici elvețianul nu a putut rezista prea mult în frunte, fiind depășit de Luca Ghiotto, unicul pilot cu pretenții ce pleca din top 5. Italianul s-a revanșat după acea penalizare primită în seara precedentă și a obținut prima sa victorie în anticamera Formulei 1, aducând punctele necesare pentru ca Russian Time să preia conducerea în ierarhia echipelor într-o zi în care Artem Markelov a fost printre victimele luptelor din grupul median. Peninsularii au celebrat un nou podium și pentru Antonio Fuoco, sosit al treilea în urma duelului câștigat cu Deletraz. Între cei doi italieni s-a intercalat învingătorul sprintului de la Spa, brazilianul Sergio Sette Camara.

Rowland, Leclerc și de Vries au făcut tot posibilul pentru a recupera cât mai multe poziții după ce plecaseră foarte din spate, însă niciunul dintre aceștia nu a reușit să intre în top 8, accesul către puncte fiindu-le baricadat de echipierii ART Grand Prix, Matsushita și Albon. În clasamentul general, Leclerc și-a păstrat avansul cu care venise la Monza în fața lui Rowland, după ce aceștia au făcut joc egal 0-0 în Italia. Pentru monegasc a fost cel de-al doilea weekend fără puncte în Formula 2, în urma celui de casă de pe străzile din Monte Carlo. Cum nici Markelov nu a contabilizat decât două puncte, Rowland rămâne pe poziția secundă la general, urmat îndeaproape de rus și de coechipierul acestuia, Ghiotto.

Șanse matematice la titlu mai păstrează și Nick Latifi, însă cel mai probabil Leclerc va încheia socotelile luna viitoare la Jerez, fără să mai stea cu emoții până la Abu Dhabi. Pentru membrul academiei Ferrari urmează o perioadă încărcată, cu patru apariții în sesiunile FP1 în Formula 1, fiind luată în calcul și o participare la Macau.

Robert Vișoiu a încheiat manșele italiene pe 16, respectiv 19.