World Rallycross: Kristoffersson devine campion mondial la Riga

World Rallycross: Kristoffersson devine campion mondial la Riga

Suedezul Johan Kristoffersson a câștigat matematic titlul mondial FIA World Rallycross Championship după victoria obținută în etapa de la Riga, în Letonia.

Succesul pilotului este al șaselea al sezonului și al cincelea reușit consecutiv și îi asigură atât titlul piloților, cât și titlul echipei sale, PSRX Volkswagen Sweden. Kristoffersson a urcat pe podium în toate etapele sezonului, mai puțin prima, desfășurată la Barcelona.

Avansul său de 62 de puncte din vârful clasamentului mondial este suficient pentru ca suedezul să nu mai poată pierde campionatul. Coechipierul său, Petter Solberg, se află pe poziția a doua, Mattias Ekstrom (EKS RX) și Sebastien Loeb (Team Peugeot-Hansen) fiind în urmărirea acestuia. Ekstrom și Loeb au completat podiumul etapei de la Riga, în timp ce Solberg a fost implicat într-un accident în semifinale, fracturându-și clavicula.

„Mă simt fantastic și să câștig cinci curse consecutiv este senzațional,” a spus Kristoffersson la capătul weekendului. „Este ceva ce țintesc încă din 2013 și cred că va dura ceva până îmi voi da seama ce am realizat.”

„Nu eram pregătit pentru a deveni campion mondial în acest weekend – și nici nu m-am gândit la asta până ce Petter a ratat finala. Abia atunci m-am gândit că este posibil. Sunt o persoană foarte competitivă și mereu mi-am dorit să devin campion mondial. Este un vis devenit realitate și nu pot mulțumi tuturor suficient pentru acest moment incredibil.”

Titlul european a fost câștigat de un alt pilot Volkswagen, Anton Marklund. Acesta și-a adjudecat titlul tot la Riga, unde s-a desfășurat ultima etapă din European Rallycross Championship. Suedezul i-a devansat în finalul sezonului pe Thomas Bryntesson și pe Tamas Pal Kiss.

Volkswagen s-a impus totodată și în Scandinavia Touring Car Championship, cuplul de piloți format din Fredrik Ekblom și Fredrik Blomstedt câștigând cele trei curse ale ultimului weekend din sezon. Echipa, Kristoffersson Motorsport, este condusă chiar de familia proaspătului campion World Rallycross Championship. Titlul piloților i-a revenit lui Robert Dahlgren de la Seat Dealer Team – PWR Racing.