Formula 3 Red Bull Ring: Lando Norris trebuie să aștepte finala

Formula 3 Red Bull Ring: Lando Norris trebuie să aștepte finala

Joel Eriksson a câștigat două manșe în Austria, dar nu a reușit să se mențină în lupta pentru titlu. Doar Maxi Gunther mai are o șansă infimă de a-l prinde pe Lando Norris.

Callum Ilott a fost cel mai rapid în FP2 și a continuat în aceeași formă în primele calificări, în care cvartetul fruntaș de la general a ocupat primele patru poziții pe grilă, cu Norris abia al patrulea. În cea de-a doua sesiune, Gunther a fost iarăși cel care n-a ținut pasul, clasându-se departe de prima linie în care se aflau Eriksson și Norris. Pe toate cele trei grile, Petru Florescu a fost închizător de pluton, la circa jumătate de secundă de penultimul.

Cursa 1

Ilott n-a avut probleme în a-și trece în cont cea de-a cincea victorie stagională, într-o manșă destul de ternă, în care Mick Schumacher a fost printre puținii care nu s-au mulțumit cu poziția ocupată. Gunther a plecat slab din prima linie și a fost devansat pe exteriorul primului viraj de Eriksson, juniorul BMW încercând apoi și un atac timid la lider în virajul al treilea. Norris a pierdut și el un loc la start, fiind surclasat de surpriza ultimelor întreceri, Tadasuke Makino. Abia în penultimul tur, britanicul a scos din joben o depășire frumoasă în primul viraj de stânga al circuitului. Mazepin și-a apărat pe final cu prea mare îndârjire locul al șaptelea, fiind percutat de Newey, iar astfel poziția i-a revenit lui Mick Schumacher. Jake Hughes fusese trimis la coada grilei pentru schimbarea motorului și a progresat pas cu pas, până la limita punctelor.

Cursa 2

Norris a încercat să-l atace pe Eriksson după start, însă juniorul BMW l-a închis și cei doi au rulat în aceeași secundă până la încheierea timpului regulamentar. Victoria suedezului a avut și un revers al medaliei, căci clasarea pe 2 a liderului campionatului îl scotea matematic din lupta pentru titlu. În urma celor doi, Mazepin a avut un ritm suficient de bun pentru a-l ține în spate pe Ilott, reușind astfel cel de-al doilea podium stagional. Gunther nu a depășit pe nimeni, profitând doar de duelul Habsburg-Hughes pentru a urca pe 8 în detrimentul localnicului de viță nobilă.

Cursa 3

Pentru a deveni deja campion, misiunea lui Norris era relativ simplă: trebuia să nu piardă în ultima manșă de pe Red Bull Ring 7 puncte în raport cu Gunther. Însă britanicul n-avea de gând să fie contabil de-a lungul întrecerii și a dat totul pentru a trece de Eriksson, cei doi atingându-se. Cu aripa față avariată, Norris a pierdut din apăsare și liderul a evadat în drum spre cea de-a șasea victorie din 2017. Lando a fost prins din urmă de Ralf Aron și instinctul de pilot l-a făcut iarăși să nu cedeze, rezultatul fiind un acroșaj ce a dus la abandonul ambilor piloți, chiar în ultimul tur. Gunther nu a contat în niciun moment, dar a primit cadou aceste două poziții și a urcat astfel pe 5, punctând suficient pentru a amâna încoronarea lui Lando Norris. Acesta mai are nevoie de doar 3 puncte la Hockenheim, în finala de peste trei săptămâni.

Clasament: Norris 411p, Gunther 339p, Eriksson 333p, Ilott 297p, Hughes 193p.