Formula 2 Jerez: Charles Leclerc cucerește titlul!

Formula 2 Jerez: Charles Leclerc cucerește titlul!

Lupta lui Leclerc cu baremul matematic s-a încheiat odată cu victoria acestuia în prima manșă de la Jerez, într-o rundă stand-alone lipsită de zarva paddockului din Formula 1.

Charles Leclerc a făcut ceea ce i-a fost mereu la îndemână în 2017: a obținut un pole facil în runda andaluză, cel de-al optulea din 10 posibile. Timpul de 1:24.682 stabilit la final de sesiune i-a adus 4 puncte suplimentare și l-a plasat în fruntea grilei, înaintea lui Luca Ghiotto și Sergio Sette Camara. Marea veste pentru fanii români a fost anunțul surprinzător al lui Robert Vișoiu de a se retrage pentru a doua oară din viața sportivă, cu efect imediat. Așadar, Campos a recurs la pilotul de casă, Alex Palou, care nutrea speranțe la puncte pe un circuit familiar.

Cursa 1

Charles Leclerc a luat un start bun și a început să pună distanță în raport cu Luca Ghiotto și Oliver Rowland. Primele opriri la boxe s-au consumat după 7-8 tururi (Deletraz, Gelael, Palou), apoi au început să intre și piloți din top 10 (Sette Camara, Albon, de Vries). Ghiotto a acuzat un disconfort tot mai pronunțat pe zonele de accelerare, iar Rowland i-a luat locul al doilea în turul 11. Santino Ferrucci a etalat o poftă deosebită de atac, trecând de Palou, apoi și de Markelov. Ambii piloți Russian Time au fost așadar nevoiți să-și anticipeze opririle la standuri, iar Leclerc și Rowland au schimbat și ei pneurile în turul 12, despărțiți de 11 secunde. Britanicul s-a văzut devansat de strategia superioară a celor de la ART Grand Prix, beneficiar fiind Alex Albon. A fost o situație temporară, căci Rowland și-a recăpătat poziția în virajul Dry Sack.

Manșa a fost dată peste cap de incidentul dintre Ferrucci și Matsushita, care a atras o neutralizare. Avansul lui Leclerc s-a topit, iar cei ce au riscat să intre a doua oară pentru pneuri proaspete au putut să atace zona punctelor. Gelael și Deletraz, întârziați, s-au amestecat la restart în lupta protagoniștilor, iar Fuoco a profitat de un duel Ghiotto-Latifi pentru a urca pe podium. Alex Palou, înlocuitorul lui Robert Vișoiu, a punctat de la prima sa cursă în F2, poziția a opta oferindu-i marele prilej de a spera la mai mult din pole pe grila inversată. Însă cel mai important aspect a fost diferența de puncte dintre Leclerc și Rowland: victoria monegascului i-a asigurat acestuia titlul din punct de vedere matematic.

Cursa 2

Manșa de sprint a avut un caracter similar cu cea din deschiderea stagiunii, disputată în Bahrain. Uzura anvelopelor a fost un factor decisiv, piloții Prema fiind printre cei ce abia au reușit să parcurgă jumătatea distanței pe un set de compoziție medie. Alex Palou nu a avut suficientă experiență pentru a triumfa la capătul celor 28 de tururi, chiar dacă părea confortabil pe prima poziție în debutul întrecerii. Buna gestiune a pneurilor a fost adesea un atu al lui Artem Markelov, iar asta s-a văzut și la Jerez, unde a taxat piloții DAMS pe final și astfel s-a mai apropiat de Rowland în clasamentul general după cea de-a patra victorie stagională. Fuoco și Leclerc au croșetat adversarii până au revenit în zona punctelor, însă monegascul s-a chinuit în ultimul tur, după ce a distrus și al doilea set de pneuri.

Mizele finalei din Abu Dhabi sunt titlul la echipe, unde Prema a pierdut teren în raport cu Russian Time și DAMS, dar și poziția de vicecampion pentru care se duelează patru nume. Rămâne de văzut cum va putea Prema să-și apere coroana, dacă se confirmă absența lui Charles Leclerc din ultima etapă, dat fiind că noul campion al seriei și-ar dori să atace victoria la Macau în același weekend.

Clasament piloți: Leclerc 249p, Rowland 189p, Markelov 177p, Ghiotto 164p, Latifi 156p.

Clasament echipe: Prema Racing 347p, DAMS 345p, Russian Time 341p.