Formula 1 SUA: Hamilton se impune în FP1

Formula 1 SUA: Hamilton se impune în FP1

Prima sesiune de antrenamente libere contând pentru M.P. al Statelor Unite a început cu pista în uscare după o ploaie zdravănă căzută cu o oră înainte de afişarea luminii verzi pe semaforul de la capătul liniei boxelor.

Totţi piloţii au ales să iasă pe pistă cu pneurile Intermediare, astfel încât primii timpi cu adevărat competitivi au fost stabiliţi în ultimele 45 de minute ale sesiunii.

Cel mai rapid dintre cei 20 de piloţi a fost Lewis Hamilton. Britanicul a stabilit un timp de 1m36.335s, monopostul W08 fiind incălţat cu pneurile SuperSoft, compoziţia medie ca aderenţă şi durată de viaţă dintre cele aduse de Pirelli în Statele Unite.

Al doilea în clasamentul sesiunii a fost Sebastian Vettel. Germanul a fost cu 0,593s mai lent ca Hamilton. Inginerii Scueriei au făcut probe comparative între noua şi vechea podea, dar şi teste aerodinamice cu o nouă aripă spate depste care se spune că este un model timpuriu al celei ce va fi folosită în 2018.

Valtteri Bottas a fost al 3-lea, cu 50 de miimi în spatele lui Vettel. Finlandezul a folosit aceleaşi pneuri SuperSoft.

Max Verstappen a fost al 4-lea, la 1 secundă în spatele liderului. Olandezul s-a lovit de limitele PU-ului Renault care pur şi simplu rămâne fără suflu pe liniile drepte. Probabil noul ICE ce va fi instalat pentru FP3, calificări şi cursă va fi ceva mai performant, dar Verstappen va fi penalizat.

Suprinzător, Stoffel Vandoorne a terminat sesiunea  pe locul 5, la doar 7 miimi în spatele olandezului. El va primi un nou ICE Honda şi va aduna şi el o penalizare pe grila de start de duminică.

Felipe Massa a fost al 6-lea, urmat de Kimi Raikkonen la 1,2 secunde de lider. Perechea Ocon-Perez de la Force India se poziţionează pe locurile 8 şi 9, ei fiind urmaţi noua achiziţie a celor de la Renault, spaniolul Carlos Sainz. Suprinzător şi probabil neaşteptat de mulţi a fost faptul că Chilly a reuşit să fie mai rapid ca Hulkenberg, la prima ieşire pe pistă cu monopostul RS17,

Magnussen a fost primul în afara top 10, urmat de Stroll şi Hulkenberg la 0,7 secunde de Sainz.

Brendon Hartley, pilotul care îl înlocuieşte pe Pierre Gasly în week-endul din Statele Unite s-a clasat al 14-lea. Neo Zeelandezul a fost cu aproape 3 secunde mai lent ca Hamilton, dar a fost mai rapid ca Grosjean, clasat în urma sa.

Daniel Ricciardo a fost al 14-lea, australianul abandonând sesiunea la mijlocul acesteia din cauza unor probleme tehnice la sistemulde frânare.

Sean Gelael, cel care a pilotat monopostul STR în locul lui Daniil Kvyat în FP1 a fost al 17-lea, urmat de Ericsson, Leclerc (care a pilotat în locul lui Wehrlein în FP1).

Fernando Alonso a fost ultimul, mecanicii McLaren având de furcă mai toată sesiunea cu o scurgere de lichid hidraulic pe care au reuşit să o găsească şi să o remedieze cu doar 5 minute înainte de finalul sesiunii.

© f1.com