MotoGP Phillip Island: Marquez și Aleix Espargaro lideri în antrenamente

MotoGP Phillip Island: Marquez și Aleix Espargaro lideri în antrenamente

Vremea stabilă pentru moment a scos din garaje piloții angrenați în motomondial de la toate clasele, prioritatea fiind de a obține timpi buni pe o pistă uscată, prognoza meteo nefiind prea îmbucurătoare pentru ziua de sâmbătă. Rezultatele au alternat între surprize și certitudini, Liderii Moto2/MotoGP, Joan Mir și Marc Marquez s-au impus măcar într-o sesiune FP, clasa Moto2 fiind mai disputată de outsideri.

Moto3

În FP1 clasamentul a fost amestecat, cel mai rapid timp, 1:38.582, fiind stabilit de Nicolo Bulega. El a fost urmat de Enea Bastianini și de un surprinzător Ayumu Sasaki. Joan Mir a încheiat sesiunea cu al patrulea timp, cu o sutime de secundă mai lent decât Bulega.

Momentul fierbinte al sesiunii a fost coliziunea dintre Bulega și Aron Canet, ambii piloți scăpând nevătămați. Romano Fenati a fost ghinionistul rundei, încasând o căzătură și terminând cu un modest loc 25.

În prima sesiune de antrenamente Maria Herrera a avut primul contact cu motocicleta Mahindra a echipei Aspar, însă aceasta nu a înșirat tururi competitive, prioritatea fiind familiarizarea cu noul material de concurs.

FP2 a adus o aparentă normalitate în clasament, sesiunea fiind dominată de Joan Mir, care a coborât timpul de referință la 1:37.111. El a fost urmat de Aron Canet și Bo Bendsneyder. Romano Fenati a recuperat secundele pierdute în prima sesiune de antrenamente, încheind FP2-ul pe locul 6, ultimul pilot ce a stabilit un timp de 1:37 minute.

După un loc 8 în FP1, Marco Bezzecchi de la echipa Technomag CIP a fost din nou cel mai rapid pilot Mahindra (privat), terminând pe locul 11, următorul pilot pe o motocicletă indiană, Manuel Pagliani, fiind echipierul lui Marco.

La Aspar ghinioanele au alternat, în FP2 fiind rândul lui Dalla Porta să ruleze la pas, Maria Herrera terminând pe locul 27 la aproape 4 secunde de lider. Ecartul normal al Mahindrei în raport cu Hondele fruntașe a fost de aproximativ 1.5 secunde.

Moto2

Impresionant atât în prima cât și în a doua sesiune FP a fost japonezul Takaaki Nakagami, ce a stabilit timpi aproape identici 1.33.313 / 1.33.310, în spatele său alternând diferiți piloți în respectivele sesiuni de antrenamente.

În FP1, Mattia Pasini, Miguel Oliveira și Franco Morbidelli i-au ținut companie japonezului, diferența de timp fiind de peste jumătate de secundă. În FP2, Dominique Aegerter a terminat pe locul secund, la 0.710 secunde de Nakagami, următorul prilot, Francesco Bagnaia, terminând sesiuneea la aproape o secundă.

Localnicul Remy Gardner a încheiat FP-urile pe locurile 24/19, departe de orice așteptări. Thomas Luthi a avut o zi de vineri ezitantă, constant la o secundă de lider, elvețianul reușind doar locurile 6/11.

MotoGP

La clasa mare nu au fost diferențe mari de timpi între cele două sesiuni, ecartul fiind undeva la jumătate de secundă, ceea ce a scos în evidență obiectivul piloților de a stabili timpi competitivi, care contează în alcătuirea grilei ce va lua startul în sesiunea de calificări Q1.

Marc Marquez a stabilit timpul de referință în FP1, 1.29.602, urmat de Johann Zarco și localnicul Jack Miller, singurul pilot HRC ce s-a arătat mulțumit de comportamentul motocicletei în cele două sesiuni.

Andrea Dovizioso a fost aproape de rivalul Marquez, stabilind al patrulea timp în fața lui Maverick Vinales, în timp ce Valentino Rossi, statistic unul dintre favoriții la câștigarea cursei, a terminat prima sesiune de antrenamente abia pe locul 13, la o secundă de liderul Marquez.

FP2-ul l-a avut protagonist pe Aleix Espargaro de la Aprilia, care a stabilit cel mai rapid timp, 1.29.225, urmat la 0.005 secunde de Marquez, în timp ce Dovizioso a urcat o poziție, la aproape o sutime de Aleix.

Vinales a rămas cu locul 5, fiind flancat de Cal Crutchlow și Jack Miller, iar Andrea Iannone a confirmat parțial o îmbunătățire a performanțelor motocicletei Suzuki GSX-RR după ce a încheiat FP-urile pe locurile 6/7.

Opiniile principalilor piloți după cele două sesiuni de antrenamente nu sunt dintre cele mai bune, Marquez declarându-se nemulțumit de comportamentul Hondei pe porțiunile rapide ale circuitului, în timp ce Rossi a reușit să stabilească timpi buni pe gumele soft. Sceptic a fost și Dovizioso, nu foarte încrezător că va putea să rămână aproape de Marquez pe durata cursei, în timp ce Jorge Lorenzo nu s-a arătat încântat de sistemul de aerisire prezent pe modelul Ducati GP17

Calificările vor avea loc sâmbătă de la orele 5:35, 7:10, respectiv 8:05, în ordinea Moto3, MotoGP cu sesiunile Q1 și Q2 și la final Moto2. Ele sunt transmise în direct în România pe Eurosport 1.