Formula 1 SUA: Hamilton câștigă în fața lui Vettel

Formula 1 SUA: Hamilton câștigă în fața lui Vettel

Lewis Hamilton s-a impus în Marele Premiu al SUA și a făcut un nou pas spre titlu în Formula 1, însă Sebastian Vettel rămâne în joc după ce a urcat pe treapta a doua a podiumului.

Cei doi rivali au oferit în unele momente o cursă entuziasmantă. Vettel a trecut la conducere după ce a avut un start mai bun decât pilotul Mercedes, pornit din pole-position. Hamilton a revenit asupra germanului câteva tururi mai târziu, iar strategiile diferite pentru care au optat nu au contat prea mult când aceștia au trecut linia de sosire.

Hamilton a înregistrat al cincelea succes în SUA din șase curse de când Marele Premiu s-a mutat la Austin pe Circuit of the Americas și are acum un avans de 66 de puncte în fruntea clasamentului piloților, în timp ce Mercedes și-a adjudecat titlul constructorilor pentru al patrulea an la rând grație punctelor culese.

Max Verstappen a recuperat excelent de pe poziția a 16-a a grilei de start, reușind o depășire la limită în ultimul tur asupra lui Kimi Raikkonen pentru a urca pe locul 3. Manevra a fost însă una controversată, olandezul recurgând la a tăia unul dintre virajele din ultimul sector. După investigația comisarilor, Verstappen a fost penalizat cu 5 secunde, astfel încât a căzut pe poziția a 4-a în clasamentul oficial.

Valtteri Bottas a încheiat pe locul 5, iar în puncte, la mare distanță, s-au mai clasat Esteban Ocon, Carlos Sainz, Sergio Perez, Felipe Massa și Daniil Kvyat. Doar primii doi din acest grup au reușit să termine cursa în același tur cu învingătorul, Hamilton.

Lance Stroll și Stoffel Vandoorne au ratat primele 10 locuri, iar Brendon Hartley s-a clasat pe 13 la debutul în Formula 1. Romain Grosjean, Marcus Ericsson și Kevin Magnussen au completat clasamentul, în timp ce Nico Hulkenberg, Pascal Wehrlein, Daniel Ricciardo și Fernando Alonso au abandonat.

Un început fascinant al cursei l-a văzut pe Vettel atacându-l în primul viraj pe Hamilton. Startul mai bun al germanului l-a ajutat să se infiltreze pe interior, iar pilotul Ferrari a trecut la conducerea cursei. Lupta dintre cei doi nu s-a extins prea mult, Vettel luând un avans la prima vedere îmbucurător, dar Hamilton a revenit și în turul 6 a trecut din nou la conducere cu o depășire curată. Britanicul avea să rămână acolo până la finalul cursei, în timp ce mai în spate alte dueluri se profilau.

Ocon l-a întrecut la start pe Raikkonen, iar Alonso a trecut de Sainz și Massa l-a depășit pe Perez. Ceva mai în față, Ricciardo l-a atacat pe Bottas, cei doi având parte de un duel entuziasmant fără să-și modifice pozițiile în clasament. În turul 3, Raikkonen a revenit cu o manevră executată excelent, depășindu-l pe Ocon, iar între timp Verstappen, plecat de pe poziția a 16-a din cauza penalizărilor, ajunsese pe locul 10.

Olandezul a urcat în top 5 și chiar a condus cursa puțin înainte de a intra la boxe pentru schimbul de pneuri. După ce Vettel a oprit primul dintre cei doi piloți fruntași, Hamilton a reacționat câteva tururi mai târziu, iar echipa Mercedes l-a readus pe circuit marginal în fața rivalului său. Germanul a fost nevoit să se resemneze cu poziția secundă, Bottas și Raikkonen continuând să ruleze în fața lui Verstappen, cu diferențele dintre cei trei scăzând constant.

Din cursă deja ieșiseră trei piloți, unul dintre aceștia fiind tocmai Ricciardo. Australianul oprise la boxe cu doar patru tururi mai devreme când unitatea sa de putere a cedat în bucla 17. Abandonul său a fost urmat la câteva tururi de unul similar al lui Alonso.

Ghinionul spaniolului a condimentat lupta pentru locul 6, dat fiind că Ocon și coechipierul Perez au ajuns din nou unul în spatele celuilalt. Ordinele de echipă l-au împiedicat pe mexican să-l atace pe francez, iar din spate, Sainz s-a infiltrat fără prea mari probleme între cele două mașini Force India. Prezența lui Kvyat în imediata apropiere a celor trei a dus lupta mai departe, iar în urma lui, Massa rula foarte rapid pe un set nou de pneuri.

Deciziile strategice s-au dovedit extrem de interesante în a doua parte a cursei. Verstappen a oprit surprinzător la boxe pentru al doilea schimb de pneuri deși fusese ultimul dintre piloții Red Bull, Ferrari și Mercedes care o făcuse prima oară. Manevra Red Bull a obligat Ferrari să reacționeze, iar Vettel a fost adus la boxe un tur mai târziu, păstrându-și poziția pe circuit în fața olandezului. Bottas și Raikkonen au rămas pe același set de pneuri, iar pilotul Ferrari și-a întrecut conaționalul pentru a urca pe poziția a 2-a, în timp ce Hamilton continua să conducă.

Două fire diferite narative s-au dezvoltat în finalul cursei. Raikkonen, Bottas, Vettel și Verstappen s-au luptat pentru poziția a 2-a, în timp ce Ocon, Sainz, Perez, Kvyat și Massa erau în luptă directă pentru a-și împărți restul punctelor puse în joc.

Sainz a încercat o depășire asupra lui Ocon în turul 49, însă francezul s-a apărat suficient de bine pentru a-și păstra poziția, rămânând acolo până la sfârșit. În final, numai Massa a reușit să urce o poziție în clasament, depășindu-l pe Kvyat în ultima parte a Marelui Premiu.

În față, Vettel și-a început incursiunea în turul 51, iar Bottas a fost nevoit să-i cedeze poziția după ce germanul a avut parte de tracțiune mai bună la ieșirea din primul viraj. Finlandezul a fost apoi atacat cu succes de Verstappen, în timp ce Raikkonen i-a făcut fără emoții loc lui Vettel, care a pornit în urmărirea lui Hamilton.

În final, diferența a fost prea mare, iar Hamilton a cules laurii și a făcut un nou pas important spre titlu. Britanicul va mai avea o șansă de a și-l adjudeca în Mexic, săptămâna viitoare.