Formula 1 SUA: Hamilton domină calificările spre pole-position

Formula 1 SUA: Hamilton domină calificările spre pole-position

Lewis Hamilton a obținut al 72-lea său pole din carieră și va pleca de pe prima linie a grilei de start în Marele Premiu al SUA alături de rivalul său, Sebastian Vettel.

Pilotul Mercedes a fost de neclintit din fruntea clasamentelor de-a lungul weekendului, iar calificările nu au fost diferite față de sesiunile de antrenamente. Hamilton a îmbunătățit recordul circuitului și a înregistrat al 11-lea pole al sezonului și al treilea consecutiv.

Britanicul și-a oferit astfel cea mai bună șansă posibilă pentru a câștiga titlul mondial încă din cursa texană de duminică. De pe locul secund al grilei de start va pleca însă Vettel, care nu s-a lăsat mai prejos și a realizat un tur excelent în condițiile în care mașina sa Ferrari a părut să fie mai lentă decât Mercedes-urile de-a lungul weekendului.

Valtteri Bottas a completat primele trei poziții în calificări, în timp ce Daniel Ricciardo, Kimi Raikkonen și Max Verstappen s-au mai clasat pe primele 6 locuri, toți fiind cu aproximativ o jumătate de secundă mai lenți decât Hamilton.

Esteban Ocon a reușit să-și surclaseze coechipierul, Sergio Perez, cu trei poziții, în timp ce între cei doi s-au clasat Carlos Sainz – acum la Renault – și Fernando Alonso.

Proaspăt revenit după două săptămâni de absență, Daniil Kvyat a stabilit primul timp cronometrat al calificărilor. Rând pe rând, piloții au ieșit pe circuit, Mercedes și Ferrari optând să ruleze pe pneurile supersoft în primă instanță. Dintre cei patru piloți, Bottas s-a instalat în frunte înainte ca Hamilton să treacă apoi la conducere cu un 1:34.822 ce nu a mai fost bătut.

Cei de la Sauber, cei de la Haas și Brendon Hartley erau în pericol de eliminare cu trei minute rămase din Q1 atunci când toți piloții de la locul 11 în jos au ieșit înapoi pe circuit pentru o ultimă încercare.

Romain Grosjean a fost singurul dintre aceștia care a reușit să se salveze, Lance Stroll fiind eliminat de pe locul al 17-lea. În fața sa a încheiat calificările Marcus Ericsson, în timp ce coechipierul său de la Sauber, Pascal Wehrlein, s-a clasat între Hartley și Kevin Magnussen, cu danezul fiind cel mai lent pilot de pe circuit.

Q2 a început cu piloții Mercedes ieșind primii pe circuit și stabilind ritmul. Din nou, Hamilton a fost mai rapid decât coechipierul său încă din start. Timpul său de 1:33.560 a rămas cel mai bun al părții de mijloc a calificărilor, în timp ce Vettel nu a reușit decât un tur cu 0.829s mai lent.

Verstappen a efectuat un prim tur pe pneurile supersoft – singurul din Q2 care și-a încercat norocul pe gumele mai dure – iar Red Bull nu și-a mai trimit piloții pentru o a doua încercare pe circuit. Olandezul este doar unul dintre cei care vor porni în cursa de duminică din coada grilei de start din cauza penalizărilor.

Rând pe rând, Kvyat, Vandoorne și Grosjean au ratat urcarea în top 10, în timp ce o serie de tururi rapide l-a găsit pe Felipe Massa eliminat de pe locul 11. Nico Hulkenberg nu a reușit să stabilească un timp cronometrat în Q2, rămânând pe poziția a 15-a.

Cele 12 minute alocate părții decisive din calificări au început cu mașinile Mercedes ieșind pe circuit din nou devreme. Chiar dacă a fost mai lent decât Bottas în primul sector, Hamilton a recuperat și a obținut pole-position-ul provizoriu cu un nou record al circuitului: 1:33.108. Finlandezul l-a urmat la puțin sub o jumătate de secundă, în timp ce piloții Ferrari și Verstappen s-au clasat la aproximativ 0.75s în urmă.

Sainz a fost singurul care nu a stabilit un timp în primele minute, însă spaniolul a urcat pe locul 8 cu ocazia singurului său tur rapid din Q3. Ceva mai în spate, Vettel a reușit să separe cele două mașini Mercedes, dar nu a fost suficient de rapid pentru pole. Onoarea i-a revenit – din nou – lui Hamilton.