Formula 1 Brazilia: Bottas obține pole-ul în fața celor de la Ferrari

Formula 1 Brazilia: Bottas obține pole-ul în fața celor de la Ferrari

Valtteri Bottas va porni din pole-position în Marele Premiu al Braziliei după ce accidentul lui Lewis Hamilton a deschis drumul coechipierului său.

Finlandezul a reușit să stabilească cel mai bun tur al său tocmai cu ultima sa încercare din Q3. Lupta pentru pole a fost una acerbă, dar s-a jucat numai în trei după ce Hamilton a suferit o ieșire violentă în decor în Q1, abandonând sesiunea după ce a pierdut controlul mașinii. Sebastian Vettel și Kimi Raikkonen au completat primele trei poziții, fiind despărțiți de doar 0.216s.

Turul lui Bottas a fost cronometrat în 1:08.322, în timp ce Vettel a fost la doar 0.038s în urmă. La peste șase zecimi în urma pole-man-ului s-a clasat Max Verstappen, care a fost urmat de coechipierul său, Daniel Ricciardo. Australianul va primi o penalizare pe grila de start în cursa de duminică, astfel încât Sergio Perez va porni al 5-lea în Marele Premiu.

O sesiune de calificări excelentă l-a propulsat pe Fernando Alonso pe poziția a 7-a, iar piloții Renault l-au surclasat pe localnicul Felipe Massa. Nico Hulkenberg a fost în final mai rapid decât coechipierul Carlos Sainz.

Calificările au început tocmai cu incidentul lui Hamilton. Cum ne-au obișnuit, cei de la Mercedes și-au trimis ambii piloți pe circuit printre primii. În virajul 7, britanicul, proaspăt campion mondial pentru a patra oară, a pierdut necaracteristic controlul mașinii, aceasta oprindu-se în barierele de protecție. Dezamăgirea s-a putut citi din limbajul corpului lui Hamilton, care nu a mai putut continua sesiunea și va pleca din coada grilei de start în cursa de duminică.

Pe circuit, Ferrari a fost singura echipă care a rulat în Q1 pe seturi de pneuri soft, iar Raikkonen a fost și cel mai rapid, cu un tur cronometrat în 1:09.405. Bottas și Vettel l-au urmat, în timp ce un tur final foarte rapid l-a urcat pe eroul local Massa pe locul 4, în fața piloților Red Bull. Brendon Hartley a urcat în top 16 cu ultima sa încercare, în timp ce eliminați au fost, alături de Hamilton, Pascal Wehrlein, Pierre Gasly, Lance Stroll și Marcus Ericsson.

Partea a doua a calificărilor nu a mai adus noi incidente, încă a adus una dintre surprizele sesiunii. Esteban Ocon nu a reușit să se califice în top 10, fiind eliminat de puțin. Francezul a fost unul dintre piloții care au impresionat în acest sezon al Formulei 1, însă acestuia i-au lipsit 0.062s pentru calificare. Hartley nu a stabilit un timp cronometrat în Q2, astfel încât a ocupat în final poziția a 15-a.

Romain Grosjean, Stoffel Vandoorne și Kevin Magnussen au fost și ei eliminați, în timp ce Alonso și Massa au impresionat din nou, calificându-se în urma celor de la Ferrari, Mercedes și Red Bull. Vettel a stabilit reperul, coborând recordul circuitului la 1:08.494. În urma sa, Borras, Verstappen și Raikkonen s-au clasat înaintea lui Ricciardo, care a evoluat pe un set de gume soft. Australianul va pleca în cursă cu o penalizare pe grila de start, astfel încât echipa a decis să modifice strategia sa.

În Q3 Bottas a stabilit primul reper, un 1:08.442 ce a corectat din nou recordul circuitului. Câteva secvențe mai târziu, Vettel a trecut linia de sosire și mai rapid, un 1:08.360 oferindu-i pole-ul provizoriu. Raikkonen s-a clasat în urma celor doi, Verstappen și Ricciardo completând primele 5 poziții.

Cu al doilea său tur cronometrat însă, Bottas a reușit să-l surclaseze pe Vettel. Finlandezul va porni din pole-position după ce a oprit cronometrul la 1:08.322.