Autosport International 2018: 60 de ani de Formula Junior

Autosport International 2018: 60 de ani de Formula Junior

La standul Historic Sports Car Club de la Autosport International 2018 vor fi aduse o serie de monoposturi de Formula Junior, pentru a celebra 60 de ani de la nașterea popularei categorii.

Formula Junior a fost adoptată în octombrie 1958, cu scopul de a plasa o categorie accesibilă la baza piramidei monoposturilor. Piloții aveau ocazia de a folosi componente mecanice nu foarte costisitoare, de la mașini de serie. În cei șase ani, design-ul a evoluat conform tendințelor vremii, iar motorul a fost mutat din față în spatele pilotului. La standul HSCC, pasionații vor putea vedea toate aceste progrese rapide, căci vor fi expuse mașini din fiecare an al campionatului. Printre acestea se va număra un șasiu Stanguellini, marcă ce s-a impus în chiar prima cursă de Formula Junior, la Monza, în aprilie 1958.

Richard Attwood, (Lola Mk 5A – Ford) conduce cursa de Formula Junior la Monaco, în 1963

Totodată, colaborarea dintre ASI și Classic Team Lotus continuă după ce în 2017 s-au celebrat 50 de ani de la apariția Lotus 49. De această dată, monopostul de Formula Junior pilotat de către Jim Clark în 1961 pentru gruparea lui Colin Chapman va putea fi văzut la Birmingham, între 11 și 14 ianuarie. Alte nume importante care și-au inceput carierele în această categorie sunt John Surtees, Jochen Rindt, Mike Spence, Mike Hailwood, Graf Wolfgang Von Trips, Gerhard Mitter, Lorenzo Bandini, Peter Revson, Giancarlo Baghetti și Howden Ganley.

Chiar dacă Formula Junior nu a existat decât până la finele lui 1963, a rămas apoi una dintre cele mai populare categorii istorice, cu interes deosebit pe plan mondial pentru monoposturile de 1100cmc. Anul ce vine este special, căci marchează finalul unui periplu internațional de trei ani (Diamond Jubilee World Tour). O flotă de monoposturi a vizitat rând pe rând Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud și America de Nord, urmând să-și dispute cursa finală în luna iulie, la Silverstone Classic.

În următoarea perioadă vor fi anunțate detalii referitoare la istoricul fiecărui șasiu ce va fi expus la Autosport International 2018.

John Surtees (Cooper T52-BMC) a încheiat pe 2 prima sa cursă auto, la Goodwood în Formula Junior în 1960, înaintea lui Trevor Taylor (Lotus 18-Ford)