Cosworth își dorește un parteneriat cu Aston Martin în F1

Cosworth își dorește un parteneriat cu Aston Martin în F1

COMPANIA COSWORTH ESTE PREGĂTITĂ SĂ REVINĂ ORICÂND ÎN FORMULA 1, ÎNTR-UN PARTENERIAT DE VIS CU ASTON MARTIN ȘI RED BULL RACING. MOTORISTUL BRITANIC A AVUT DEJA DISCUȚII CU ASTON MARTIN.

Ultima oară furnizori de motoare pentru Marussia în 2013, cei de la Cosworth au răspuns prezent în momentul în care conaționalii de la Aston Martin au început să caute parteneri potențiali pentru dezvoltarea unui motor F1.

“Ne dorim să lucrăm în acest parteneriat”, a declarat Bruce Wood, șeful diviziei de grupuri motopropulsoare a Cosworth, pentru motorsport.com. “Aston a subliniat că își dorește mai mult decât să-și pună emblema pe motorul altcuiva. În același timp, nu speră să-l proiecteze singură, deci aici ar fi o potrivire naturală și de aici au apărut unele dintre aceste discuții”.

Cunoscută în special pentru îndelungatul parteneriat cu Ford, Cosworth a fost puternic implicată în motorsport încă de la înființarea sa în 1958, de către doi foști angajați ai Lotus. În 1963, numele Cosworth  a apărut pentru prima oară în Formula 1, dar primele succese au apărut abia 4 ani mai târziu, când Jim Clark a câștigat patru curse cu un Lotus de uzină, motorizat de Cosworth. Primul titlu mondial a venit în 1968, când Lotus și Cosworth s-au încunuat campioni la constructori, cu Graham Hill campion mondial al piloților. Anii 60 și 70 au mai adus titluri mondiale pentru Cosworth, dar istoria recentă a fost una mai puțin impresionantă. Michael Schumacher a fost campion mondial în 1994 cu un Benetton Ford al cărui motor era, de fapt, Cosworth. Iar în 2003 Giancarlo Fisichella a câștigat Marele Premiu al Braziliei pentru Jordan Ford. Ați ghicit! Motorul era tot Cosworth.

Foto: www.michael-schumacher.de

Un nume cu greutate în lumea automobilelor sport de înaltă performanță, Aston Martin s-a declarat interesată de a aduce un motor în F1, cel mai probabil din 2022, după schimbările în regulile privind motoarele, programate pentru 2021. Câștigătoare la Le Mans anul trecut, în clasa LMGTE Pro, Aston Martin Racing, divizia de competiție a mărcii engleze, consideră Formula 1 ca fiind o parte importantă a strategiei sale de dezvoltare. Iar Red Bull Racing, echipă al cărei principal sponsor este Aston Martin, s-a arătat dornică de a-și echipa monoposturile cu eventuale motoare Aston Martin.