Fernando Alonso va concura în sezonul WEC pentru Toyota

Fernando Alonso va concura în sezonul WEC pentru Toyota

McLaren a anunțat că Alonso va participa în sezonul de anduranță care cuprinde cursa de 24 de ore de la Le Mans în 2018.

Confirmarea lui Fernando Alonso în echipa Toyota Gazoo Racing vine la doar câteva zile după ce pilotul spaniol a luat parte la Rolex 24 at Daytona. Acesta a făcut echipă cu Lando Norris și Philip Hanson într-o mașină Ligier înscrisă de United Autosports care a încheiat la 90 de tururi în urma învingătorilor.

McLaren s-a înțeles cu Alonso și Toyota și îi va permite pilotului să participe la toate etapele din World Endurance Championship (WEC) care nu coincid cu weekenduri de Mare Premiu în 2018. Astfel, spaniolul va lua parte inclusiv la celebra cursă de la Le Mans, însă va rata etapa programată la Fuji pe 21 octombrie, dat fiind că aceasta coincide cu Marele Premiu al Statelor Unite.

Alonso a spus în repetate rânduri că participarea la Cursa de 24 de ore de la Le Mans este un obiectiv al său în viitor. Acesta a făcut un prim pas important în afara Formulei 1 anul trecut, când a luat parte la Indy 500, care împreună cu Marele Premiu de la Monaco (alternativ cu titlul de campion mondial de F1) și cu cele 24 de ore de la Le Mans formează „Tripla Coroană” a motorsportului.

„Nu am fost niciodată reținut în a spune că țintesc să câștig ‘Tripla Coroană’,” a spus Alonso într-un comunicat McLaren. „Am încercat Indy anul trecut, am fost aproape, dar am ratat [victoria].”

„În acest an am ocazia, mulțumită McLaren, să concurez pentru victorie la Le Mans. E o provocare mare – multe lucruri se pot întâmpla – dar sunt pregătit și abia aștept lupta.”

Alonso a declarat că prezența sa în WEC nu-i va afecta dorința de a fi competitiv în sezonul Formulei 1, acolo unde McLaren are în 2018 un nou partener de motorizare – pe Renault – după anii nefericiți petrecuți alături de Honda.

Directorul executiv al McLaren Technology Group, Zak Brown, care a făcut posibilă atât prezența lui Alonso la Indy, cât și la Daytona, a explicat decizia spunând: „Nu este un secret că Fernando a dorit să participe la Le Mans. Cred că toți cei din organizația noastră apreciază că un pilot de clasă mondială, motivat, înfometat și bucuros este un atu formidabil pentru orice echipă de F1.”

„Ca și Fernando, noi cei de la McLaren suntem raceri, iar echipa noastră este construită pentru a concura cu succes în diferite forme ale sportului. La fel de importantă este și credința noastră că nimic nu înlocuiește obiectivul nostru principal, Formula 1. După o evaluare corespunzătoare, suntem satisfăcuți că această campanie nu face asta și că interesele McLaren sunt cele care primează.”

Sezonul WEC începe pe 5 mai la Spa, unde va avea loc o cursă de 6 ore și continuă la Le Mans cu celebrele 24 de ore de pe 16-17 iunie. Celelalte etape la care Alonso va lua parte în acest an vor avea loc la Silverstone (19 august) și Shanghai (18 noiembrie), urmând ca sezonul re-gândit al WEC să continue cu alte trei etape în 2019. El va face pereche cu Sebastien Buemi și Kazuki Nakajima, înlocuindu-l practic pe fostul campion mondial de anduranță Anthony Davidson. Cealaltă mașină înscrisă de Toyota îi va avea drept piloți pe Mike Conway, Jose Maria Lopez și Kamui Kobayashi.