Adio, grid girls! Formula 1 renunță la fotomodele

Adio, grid girls! Formula 1 renunță la fotomodele

2017 A FOST ULTIMUL AN ÎN CARE FORMULA 1 A APELAT LA PREZENȚE FEMININE CARE SĂ ȚINĂ COMPANIE MONOPOSTURILOR PE GRILA DE START. FACTORII DE DECIZIE DIN CEA MAI RENUMITĂ COMPETIȚIE PE PATRU ROȚI AU ANUNȚAT CĂ, ÎNCEPÂND DIN SEZONUL ACESTA, NU VOM MAI VEDEA “GRID GIRLS”.

Conducerea F1 a hotărât ca decizia să se aplice tuturor seriilor care se aleargă într-un weekend de Grand Prix. Formula 1 s-a aflat în bătaia puștii în ultima vreme, fiind acuzată că promovează imaginea femeilor ca obiecte sexuale.

“De-a lungul ultimului an am analizat o serie de aspecte care am considerat că necesită actualizare, pentru a se conforma mai bine viziunii noastre asupra acestui sport extraordinar”, a declarat Sean Bratches, director executiv pentru operațiuni comerciale al Formula 1. “Deși utilizarea grid girls a reprezentat o trăsătură definitorie a Marilor Premii de Formula 1 de zeci de ani, considerăm că acest obicei nu se potrivește cu valorile mărcii noastre și, evident, contravine normelor sociale ale vremurilor moderne. Nu credem că această practică este cuvenită sau că este relevantă pentru Formula 1 și fanii săi, mai vechi sau mai noi, din întreaga lume”.

Hotărârea F1 este, cu siguranță, controversată și va fi îndelung discutată. Într-un sondaj derulat de BBC în decembrie anul trecut, 60% dintre respondenți au declarat că “grid girls” trebuie să fie parte din Formula 1. Women’s Sport Trust a lăudat însă inițiativa Formulei 1 și a încurajat și alte sporturi să renunțe la utilizarea modelelor.

“Nu este vorba despre o dispută între feministe și modele, așa cum se pare că mulți vor să interpreteze această poveste. Aceste schimbări au loc deoarece companii globale iau o decizie calculată asupra felului în care femeile trebuie apreciate și înfățișate în sporturi în 2018”.

Pe de altă parte, un număr impresionant de “grid girls” și-au exprimat dezaprobarea pe Twitter, susținând că nimeni nu le-a cerut părerea asupra subiectului, că nu s-au simțit niciodată neconfortabil făcând acest lucru și că “feministele” le-au lăsat fără loc de muncă. Mai multe femei din motorsport, printre care și piloți, le susțin pe modele și au pornit o petiție în acest sens.