MotoGP și Federația Internațională de Motociclism anunță schimbări în durata curselor de la clasele principale

MotoGP și Federația Internațională de Motociclism anunță schimbări în durata curselor de la clasele principale

NUMĂRUL DE TURE ALE CURSELOR DE LA MOTOGP, MOTO2 ȘI MOTO3 VOR FI AJUSTATE ÎNCEPÂND CU SEZONUL 2018 PENTRU A ASIGURA O MAI BUNĂ PARITATE ÎNTRE COMPETITORI, DAR ȘI PENTRU O ORGANIZARE MAI FACILĂ A CURSELOR ȘI O MAI UȘOARĂ COLABORARE CU TELEVIZIUNILE CARE TRANSMIT MARILE PREMII.

Distanțele curselor pentru Campionatul Mondial MotoGP vor fi ajustate începând cu 2018. Măsura vine pentru a asigura un timp de cursă similar pentru fiecare eveniment din campionat, care va fi de ajutor la organizarea uniformă a evenimentelor și la o mai bună structurare a programului în zilele de cursă pentru televiziunile care transmit cursele în întreaga lume.

Din cauza limitărilor în regulamentele care vizează consumul de combustibil și al motoarelor la clasa mare, creșterea distanței la unele curse din MotoGP și scăderea distanței la altele este imposibilă. În acest caz, pentru a asigura o mai mică variație în durata curselor, șapte curse MotoGP vor fi scurtate începând cu sezonul 2018. Astfel, cursele MotoGP din America (Austin, Texas) Franța (Le Mans) Barcelona (Catalonia) Cehia (Brno) și San Marino vor fi cu un tur mai scurte, în timp ce cursa de la Jerez, Spania va fi mai scurtă cu două tururi și cea de la Valencia cu trei. Schimbările sunt definitive, au anunțat reprezentanții FIM.

La Moto2 și Moto3, schimbarea se va face în două părți pentru a le permite producătorilor să se pregătească așa cum trebuie. În 2018 schimbările vor fi similare cu cele de la MotoGP, cu întrecerile Moto3 din Texas (SUA) Jerez, Spania, Barcelona, Brno, Aragon, Sepang și Valencia urmând să fie scurtate cu câte un tur, în timp ce cursa de la Le Mans va fi mai scurtă cu două tururi.

La Moto2, cursele din Texas, Le Mans, Barcelona, Germania, Brno, San Marino, Japonia și Malaezia vor fi mai scurte cu câte un tur, în timp ce cele de la Jerez și Valencia vor fi scurtate cu două tururi în 2018. În 2019, piloții de la Moto2 și Moto3 vor avea și mai puține tururi de parcurs per cursă, în timp ce la clasa regină nu se vor face alte ajustări.

Pe lângă ajustarea distanțelor curselor, o altă regulă nouă care intră în vigoare începând cu prima cursă din 2018 la MotoGP este cea privitoare la Steagurile Roșii. Dacă un Steag Roșu este afișat când cursa este sau a trecut de pragul de 75% din tururi, atunci grila din momentul afișării steagului este cea finală. Regula este similară la clasele mici, unde două treimi din cursă trebuie să fie parcurse pentru ca Steagul Roșu să însemne și finalul cursei. Noua regulă are ca scop sporirea siguranței pentru piloți și fani, au explicat cei de la Federația Internațională de Motociclism.