Gene Haas liniștește apele după declarațiile lui Gunther Steiner

Gene Haas liniștește apele după declarațiile lui Gunther Steiner

GENE HAAS A INTERVENIT PENTRU A CLARIFICA SITUAȚIA, DUPĂ CE GUNTHER STEINER, TEAM PRINCIPAL LA HAAS F1, A DECLARAT CĂ ADUCEREA UNUI PILOT AMERICAN NU E PRINTRE PRIORITĂȚILE ECHIPEI.

Vorbele sale au fost interpretate drept un vot de neîncredere asupra talentului piloților din SUA, lucru criticat de oameni precum Mario Andretti, ultimul american care a câștigat titlul în Formula 1, sau Gil de Ferran, veteran al competițiilor americane IndyCar/CART și fost director sportiv al BAR-Honda, în F1. Haas a explicat motivul pentru care echipa ce-i poartă numele nu ia în calcul punerea unui american în unul dintre monoposturile sale.

“Realitatea este că noi încă învățăm în Formula 1, iar să aducem un pilot care trebuie să învețe despre Formula 1 probabil nu e cel mai bun lucru nici pentru noi, nici pentru el. […] Nu respingem ideea de a avea un pilot american, dar realitatea este că piloții americani care dețin o superlicență și ar putea concura în F1 ar trebui să se afle la o echipă care să fie un etalon pentru ei, nu invers. Sperăm să ajungem la acel nivel până la urmă, dar acesta este abia al treilea an al nostru și trebuie să ne îmbunătățim în multe aspecte.”

Haas a ținut să sublinieze că a simțit, anul trecut, momente în care piloții săi, Romain Grosjean și Kevin Magnussen, au fost mai buni decât monoposturile în care se aflau. De aceea, se bazează pe experiența lor pentru ca echipa americană să crească. În vârstă de 31 de ani, francezul Grosjean are 122 de starturi în Formula 1 și zece podiumuri. Coechipierul său danez, fiul fostului pilot McLaren și Stewart Jan Magnussen, a luat startul în 60 de Mari Premii și s-a clasat pe podium o singură dată.

“Există piloți americani competenți, care pot concura în Formula 1. Dar noi nu suntem încă pregătiți pentru așa ceva. Cu timpul limitat pe care echipele îl au pentru teste, ar fi foarte dificil să luăm pe cineva care nu a făcut parte dintr-un program de dezvoltare și să-l aducem la zi”, a concluzionat Haas.

Foto: scuderiatororosso.redbull.com/ GEPA pictures/ Bildagentur Kraeling

Ultimul american care a concurat în Formula 1 a fost Scott Speed, care a participat la 28 de curse în 2006 și 2007 cu Toro Rosso, după ce fusese pilot de teste pentru Red Bull Racing în 2005. Speed nu a adunat niciun punct, iar cele mai bune clasări au fost două locuri 9.