Zăpada dă peste cap ziua 3 de teste de la Barcelona

Zăpada dă peste cap ziua 3 de teste de la Barcelona

ZI PIERDUTĂ ÎN TESTELE DIN PRE-SEZON DE LA BARCELONA. MIERCURI DIMINEAȚA, DIN CAUZA CĂDERILOR DE ZĂPADĂ, ECHIPELOR LE-A FOST INTERZISĂ INTRAREA PE PISTĂ, ZIUA FIIND CEL MAI PROBABIL IRECUPERABILĂ. PROGNOZA METEO NU ESTE UNA ÎMBUCURĂTOARE NICI PENTRU ZILELE URMĂTOARE.

Vremea rea a fost prognozată cu mult înainte de începerea testelor, câteva echipe încercând să discute cu organizatorii o posibilă schimbare a programului încă de săptămâna trecută. Treburile s-au complicat mai ales din cauză că Williams au avut o zi de filmări private la Barcelona, rezervată pentru vineri, precum și Ferrari, care au rezervat întreg circuitul pentru sâmbătă. Până acum ziua de luni este considerată ca fiind una posibilă pentru reprogramare.

Orice schimbare în program necesită acordul tuturor celor 10 echipe, potrivit Regulamentului FIA, care spune că “programul de teste trebuie finalizat cu 21 de zile înainte de începerea primului Grand Prix din campionat, schimbările putând fi făcute doar cu acordul tuturor competitorilor”

Chiar dacă unele echipe își doresc reprogramarea zilei cel mai probabil pierdute azi pentru lunea viitoare, sunt zvonuri conform cărora puțin două echipe nu sunt de acord cu această cerere, astfel că potrivit regulamentului, cel mai probabil ziua de miercuri va fi cu totul pierdută. Potrivit sursei citate, cele două echipe care nu sunt de acord cu schimbarea zilei sunt Ferrari și Williams.

Problemele logistice care vin cu o asemenea deviere de program sunt importante, cum ar fi schimbarea datelor de călătorie între Spania și casele lor a personalului echipelor, fapt aproape imposibil din cauza zborurilor care au fost programate cu mult timp înainte și nu mai pot fi schimbate cu o altă zi decât luni.

Totodată, regulamentele FIA spun clar că niciun test nu poate fi mai lung decât 4 zile. Dacă ar adăuga încă o zi la programul existent, asta ar însemna un total de 5 zile. Chiar dacă echipele ar fi de acord cu schimbarea, FIA ar trebui să verifice regulamentele cu echipa legală pentru a se asigura că nu își încalcă propriile reguli.

FIA ar fi preferat să stabilească un acord marți, pentru ca sesiunea de miercuri să fie închis formal din timp. Chiar dacă monoposturile sunt la adăpost, ferite de zăpadă în paddock, efectele anulării zilei 3 de testări sunt cu siguranță vizibile.