Formula E Mexic : Daniel Abt aduce prima victorie pentru Audi

Formula E Mexic : Daniel Abt aduce prima victorie pentru Audi

La finele celor 47 de tururi de pe varianta scurtă a Autodromo Hermanos Rodriguez, Daniel Abt a devenit primul învingător german din Formula E și a pus capăt seriei de ghinioane care a marcat debutul de sezon pentru Audi.

Lucas di Grassi a demonstrat în antrenamente că monopostul Audi este capabil să domine, însă în calificări a fost crucială evoluția pistei și distribuția celor 20 de piloți în patru grupe de calificare. Campionul en-titre și perechea DS Virgin erau oricum retrogradați cu câte 10 poziții pe grila de start, iar duelul pentru pole s-a dat între Rosenqvist și Buemi, într-o zi în care nici Techeetah nu părea să fi găsit rețeta câștigătoare. Elvețianul a condus la finele calificărilor, însă în Super Pole a ratat turul și astfel rivalul său de la Mahindra și-a putut trece în cont cele trei puncte suplimentare, reducând ecartul față de liderul la zi Jean-Eric Vergne la doar două puncte. Totodată, echipa indiană trecea iarăși în frunte cu o unitate față de gruparea lui Mark Preston.

Antonio Felix da Costa a pierdut poziția a doua la verificările de după sesiunea de calificări, monopostul Andretti fiind găsit sub limita de greutate admisă, în prima linie fiind astfel promovat Oliver Turvey. Grupul de 20 era încheiat de cei cu penalizări, ultimul fiind Lucas di Grassi pe circuitul pe care în urmă cu 12 luni reușea o fantastică recuperare de pe 15 până pe 1, moment-cheie în cadrul campaniei sale încununate cu titlul mondial din Formula E. Și de această dată, urma o misiune grea, în care eventuale incidente și răsturnări de situație i-ar fi putut facilita sarcina.

Spre deosebire de rundele precedente, turul inaugural a adus doar contacte infime și întregul pluton a rulat destul de compact cu Rosenqvist lider, până în turul 14 când monopostul Mahindra din frunte s-a oprit subit. De alte două ori s-a manifestat eroarea și astfel suedezul a ratat o mare oportunitate în lupta pentru titlu. Mai mult, weekendul mexican de coșmar pentru Dilbagh Gill a fost completat de probleme similare și în cazul lui Nick Heidfeld.

Șefia cursei a fost moștenită fără luptă de Oliver Turvey, urmat de un Daniel Abt care a promovat un loc după start și încă unul în detrimentul lui Buemi, silindu-l pe acesta să rateze apex-ul primului viraj după o frânare excesiv de târzie. Un rol esențial în reconfigurarea ordinii la vârf l-a avut Nico Prost, care intra la boxe tocmai când Turvey, Buemi și restul celor din grupul fruntaș deja săriseră în monoposturile pentru faza a doua. Singurul care n-a fost încetinit a fost Daniel Abt, care a trecut astfel pe prima poziție și nimeni nu l-a mai putut pune sub presiune până la încheierea acestui e-prix.

Oliver Turvey a reușit primul său podium din carieră după ce s-a apărat în fața unui Sebastien Buemi care s-a consolat cu devansarea tuturor celor aflați momentan înaintea sa la general. Rosenqvist și Bird n-au putut să-și adauge nimic la zestrea de puncte, în timp ce Vergne a fost trimis pe 5 de Nelsinho Piquet. Mitch Evans a adus al doilea monopost Jaguar în top 6 și uzina britanică a urcat astfel pe 3 la general.

Cealaltă echipă care a punctat cu ambele mașini în Mexic a fost Audi, care a dat învingătorul în persoana lui Daniel Abt. La 25 de ani, acesta a adus primul succes de când operațiunea de familie a fost preluată oficial de uzină, aceasta fiind o mare alinare pentru Allan McNish după un debut de sezon cum nu se putea mai dificil. Abt a devenit totodată și primul german care triumfă în seria electrică de monoposturi, după toate ocaziile ratate de-a lungul anilor de veteranul Nick Heidfeld. Lucas di Grassi rămăsese unicul ”integralist” fără puncte, însă asta s-a schimbat după o recuperare inspirată până pe 9, ceea ce i-a permis să-și păstreze și punctul aferent celui mai rapid tur.

Așadar, Techeetah a revenit la conducere în clasamentul general după ce a pierdut primul loc la finele calificărilor, iar Vergne a adunat 10 puncte foarte utile în condițiile problemelor cu care s-au confruntat adversarii săi direcți. Următoarea etapă va avea loc peste două săptămâni în Uruguay, la Punta del Este, și va marca finalul primei jumătăți de sezon.

Clasament piloți: 1.Vergne 81p 2.Rosenqvist 69p 3.Bird 61p 4.Buemi 52p;

Clasament echipe: 1.Techeetah 99p 2.Mahindra 90p 3.Jaguar 74p 4.DS Virgin 70p.