Johann Zarco obține cel mai bun timp la Losail, Marquez doar pe 6

Johann Zarco obține cel mai bun timp la Losail, Marquez doar pe 6

JOHANN ZARCO, COMPONENT AL ECHIPEI TECH 3 YAMAHA, A STABILIT CEL MAI RAPID TIMP, CU O ZECIME DE SECUNDĂ PÂNĂ LA RECORDUL DE CIRCUIT.

Zarco s-a poziționat ca lider pe timpi cu două ore înainte de finalul testelor din ultima zi, reușind să ducă o trenă de jumătate de secundă înaintea pilotului LCR Honda, Cal Crutchlow. Francezul și-a mai îmbunătățit de încă două ori performanțele o jumătate de oră mai târziu, ajungând la cel mai bun timp de 1min 54.029sec, cu doar 0,102sec mai slab decât recordul de circuit a lui Jorge Lorenzo stabilit în 2008.

Dovizioso și mai apoi Rossi l-au întrecut pe final de sesiune pe Cal Crutchlow. Doctorul, care se refăcea după o căzătură suferită la virajul 14, după trei ore de pilotaj, a fost mai slab cu 0,247sec decât Zarco. Dovizioso de la Ducati a ieșit al treilea la final de zi, cu doar jumătate de sutime mai încet ca Rossi, Crutchlow stabilindu-se pe patru și fiind cel mai rapid pilot Honda.

Deși a terminat ziua 1 de teste pe locul întâi, coechipierul lui Valentino Rossi, Maverick Vinales a început greu ziua 3, clasându-se pe 20 după primele tururi cronometrate, dar revnind și terminând pe un bine-meritat loc 5 la final de zi.

Suzuki, lideri în ziua 2, absenți în ziua 3

Marc Marquez, campion mondial antitre, a terminat pe 6 urmat de Alex Rins de la Suzuki, singurul pilot de la producătorul japonez pe pistă după ce Andrea Iannone, liderul zilei 2 de teste, a stat la boxe pe toată durata ultimei zile din cauza unei dureri de stomac.

Rins a învins trio-ul Ducatti format din Danilo Petrucci, Jorge Lorenzo și Jack Miller, clasați pe locurile 8, 9 și 10. Spaniolul Dani Pedrosa a terminat pe 11, în fața începătorului Franco Morbidelli de la VDS Honda, care a terminat cel mai bine dintre toți debutanții, pe locul 12.

O altă performanță notabilă a fost cea a lui Hafizh Syahrin care a terminat la doar o secundă și 244 de sutimi de liderul Zarco, malaezianul fiind la al doilea test MotoGP din cariera sa. Bradley Smith și Aleix Espargaro au pus motocicletele KTM și respectiv Aprilia pe locurile 13 și 14, cu Espargaro ocupând pentru câteva tururi locul trei în clasament. Pol Espargaro, care a stat pe tușă vineri nereușind să se refacă la timp, a revenit pe circuit sâmbătă, dar nu a reușit decât un loc 19 la final de zi 3.

Teste pe ploaie artificială

Ultima oră din testele de presezon a fost dedicată mersului pe circuit ud, pista de la Losail fiind inundată în mod artificial pentru ca piloții să poată să vadă dacă pot face față unei curse ude pe circuitul din Qatar. Măsura vine după ce anul trecut, din cauza precipitațiilor neașteptate, calificările pentru cursa de la Losail au fost anulate, iar cursa a fost amânată și scurtată.

“A fost bine, cred că putem face o cursă așa. Am mers singur, nu știu cum ar fi cu grup de cursă, dar părerea mea este că, chiar și așa pe noapte și pe ploaie, poți conduce fără probleme. De asemenea, se pare că aderența pe circuit e normală chiar și cu apă, deci cred că putem face față unei curse în condiții de ploaie”, a explicat Valentino Rossi.

“Pentru mine vizibilitatea a fost ca pe un circuit normal și uscat, e un pic mai specială situația și trebuie să o înțelegi”, a declarat Marc Marquez.