Formula E: Vergne câștigă lupta cu di Grassi în Uruguay

Formula E: Vergne câștigă lupta cu di Grassi în Uruguay

Jean-Eric Vergne (Techeetah) a obținut cea de-a doua victorie stagională la Punta del Este și s-a distanțat în fruntea ierarhiei generale la completarea primei jumătăți a sezonului actual.

După un an de pauză, Formula E a revenit în Uruguay în momentul în care brazilienii nu s-au putut ține de promisiunea organizării unei etape la Rio. Sebastien Buemi dominase ambele curse disputate la Punta del Este și tot aici debutase Jean-Eric Vergne alături de Andretti, cu pole-position de la prima tentativă. Din pole avea să plece și de această dată francezul, însă scenariul a fost ceva mai bizar: JEV a stabilit cel mai slab timp în Super Pole, însă trei adversari au fost declasați pentru depășirea limitelor pistei în șicana 14/15, iar Mitch Evans a fost găsit cu mașina prea ușoară (cu 300 de grame).

Astfel, pe prima linie a grilei se aliniau liderul la zi Jean-Eric Vergne și un Lucas di Grassi irezistibil în antrenamente și calificări cu invertorul Audi re-omologat, gruparea lui Allan McNish fiind setată pe obiectivul victoriilor de etapă după atâtea probleme tehnice în debutul sezonului. Ceva mai în spate, Buemi, Bird și Rosenqvist și-au început recuperările după semi-eșecurile din calificări, iar Evans și Pechito Lopez au arătat un ritm care i-a adus în top 10 înainte de jumătatea cursei.

Un grup fruntaș de șase piloți s-a menținut în primele 10 tururi ale întrecerii, până când Buemi a lovit zidul și a fost nevoit să anticipeze schimbarea de monopost. Ulterior, Alex Lynn a pierdut poziția a treia la boxe, dar nici Daniel Abt nu a putut să vină pe podium din pricina centurilor care s-au desfăcut în mers. Beneficiar a fost Sam Bird, care a și redus ecartul față de perechea Vergne-di Grassi în momentul în care lupta pentru primul loc s-a intensificat. Niciodată nu a fost mai mult de o secundă între primii doi, iar tentativele campionului en-titre au fost dejucate inteligent de rivalul său până la completarea celor 37 de tururi programate în Uruguay.

Astfel, Vergne a câștigat cea de-a doua sa cursă din actuala campanie și a treia din ultimele șapte disputate, de când reușea primul său succes la Montreal. Avansul său la general a crescut la 30 de puncte, în condițiile în care cei mai apropiați urmăritori, Rosenqvist și Bird, s-au clasat la Punta del Este pe 5, respectiv 3. Între aceștia a sosit Mitch Evans, autor al unei recuperări remarcabile. Techeetah are acum 27 de puncte înaintea Mahindra, după ce nici Lotterer, nici Heidfeld nu au punctat.

Totuși, Vergne și-a amintit că și anul trecut Buemi se bucura de un avans considerabil, dar n-a fost decisiv și titlul i-a scăpat elvețianului printre degete. Peste patru săptămâni Formula E își începe periplul european cu o nouă premieră – cursa organizată pe străzile capitalei italiene, Roma. Până atunci, la Monteblanco vor avea loc teste cu mașina de generație nouă ce va debuta în sezonul al cincilea, printre cei confirmați deja fiind piloții Dragon și e.dams.