Începe sezonul 2018 al Formulei 1 – Unde îl vedem?

Începe sezonul 2018 al Formulei 1 – Unde îl vedem?

UPDATE: DESPRE DREPTURILE TV ACHIZIŢIONATE ÎN ROMÂNIA GĂSIŢI INFORMAŢII AICI.

LA SFÂRȘITUL ACESTEI SĂPTĂMÂNI ARE LOC PRIMUL MARE PREMIU DE FORMULA 1 AL SEZONULUI 2018, CEL DE LA MELBOURNE. PÂNĂ ACUM, NICIO TELEVIZIUNE ROMÂNEASCĂ NU A ACHIZIȚIONAT DREPTURILE DE RETRANSMISIE. AȘADAR, SĂ CĂUTĂM ALTERNATIVE.

În ultimii ani, am putut urmări antrenamentele, calificările și cursele din F1 atât la Digi Sport, cât și la Dolce Sport (actualmente Telekom Sport), comentate de Florin Ion și Antal Putinică, respectiv Berti Panaiot și Alex Dobai sau colegul nostru, Valentin Raducan. Anul acesta au expirat însă contractele deținute de RCS & RDS și Telekom Romania, iar cele două companii au renunțat la Formula 1, drepturile pentru țara noastră fiind acum deținute de agenția MP & Silva. Pentru noi, iubitorii acestui sport, asta înseamnă că va trebui să ne orientăm către posturi sau platforme tv străine. Cu siguranță, mulți dintre voi ați găsit deja o soluție, dar să ne ocupăm și de cei care au deschis mai târziu internetul.

RTL

Postul free-to-air german RTL, disponibil în România în rețelele de televiziune digitală Digi TV și UPC, plus prin antene de satelit (semnalul SD nu este codat pe timpul curselor, doar cel HD), este unul dintre cei mai vechi parteneri ai Formulei 1. Deținător neîntrerupt al drepturilor încă din 1991, RTL a prelungit contractul până în 2020. Postul german, pentru care comentează de anul acesta Nico Rosberg și Timo Glock, este recunoscut și ca un specialist în domeniu, aducând telespectatorilor săi nu numai antrenamentele, calificările și cursele, ci și imagini în exclusivitate de la standuri (unde nemții au mereu reporteri și cameramani), interviuri în exclusivitate și numeroase alte materiale inedite. Singurele probleme? Pauzele de publicitate lungi și dese. Aaa… și limba germană, necunoscută pentru unii dintre noi.

Sky Sports F1 / Sky Go

Sky Sports, post pay-tv accesibil românilor prin prezența în aproape orice local care se respectă, continuă să transmită toate sesiunile din cadrul Marilor Premii. Gigantul media britanic se laudă cu probabil cea mai bună echipă de comentatori/analiști F1 din lume, formată din Nico Rosberg (da, va comenta și pentru RTL și pentru Sky), Damon Hill, Johnny Herbert, Paul di Resta și Ted Kravitz. Sky deține și drepturile de difuzare online, tot weekendul de cursă putând fi urmărit gratuit pe net de deținătorii unui Sky iD (practic, orice abonat al unui serviciu online Sky) fie pe site-ul Sky Sports, fie prin aplicația Sky Go pentru dispozitive mobile, pc-uri și console.

F1 TV

Cândva în prima parte a sezonului 2018 (nu se știe exact când), Formula 1 va lansa F1 TV, propriul serviciu de streaming cu abonament, disponibil și în România. Din nou, nu se știe exact când va fi disponibil și la noi, dar va fi. F1 TV se anunță visul oricărui fan înrăit al Marelui Circ, oferind lucruri pe care nicio altă platformă nu le oferă. Ceea ce e absolut normal, din moment ce e deținut chiar de către organizatorii competiției. F1 TV nu va avea reclame, va oferi comentariu în mai multe limbi (engleză, franceză, germană și spaniolă) și va oferi acces la toate cele 20 de camere on-board în orice moment al oricărei sesiuni. Practic, abonații își vor putea personaliza transmisia la un nivel nemaiîntâlnit, devenind proprii regizori de emisie. Va exista și o versiune gratuită – F1 TV Access – fără imagini, dar cu date în timp real și comentariu radio. Cireașa de pe tort? F1 TV va oferi acces la conținut din impresionanta arhivă video a Formulei 1. “Binge watch” tot sezonul ’96, Hill vs Villeneuve.

În încheiere, amintim și binecunoscuta variantă din zona gri, cea a serviciilor de streaming tv online. Acestea redau în timp real canale tv din întreaga lume, ceea ce e legal și nu prea, de la caz la caz. Sigur, mai intervin și frustrările asociate cu găsirea unui link care să funcționeze și să ofere o rezoluție civilizată.