Formula 1 Australia: Vettel triumfă în fața lui Hamilton

Formula 1 Australia: Vettel triumfă în fața lui Hamilton

Sebastian Vettel îl devansează pe Lewis Hamilton la Melbourne, aducând prima victorie a sezonului în tabăra Ferrari.

Avantaj pentru Vettel după primul Mare Premiu de Formula 1 din 2018. Germanul a profitat la maximum de o perioadă explozivă a cursei în care prezența mașinii de siguranță virtuală (VSC) pe circuit l-a ajutat să treacă de rivalul său în momentul schimbului de pneuri.

Vettel rămăsese ultimul dintre cei din frunte pe circuit pe parcursul ferestrei de opriri la boxe, iar o dublă problemă a mașinilor Haas a făcut ca Marele Premiu să fie neutralizat pentru câteva tururi. A fost momentul oportun pentru pilotul Ferrari, care e reușit să iasă de pe linia boxelor în fața lui Hamilton. Britanicul a fost nevoit să respecte limita de viteză impusă de VSC și a fost surprins să-l vadă pe rivalul său în frunte după ce condusese până ce și-a schimbat pneurile în turul 19.

Totul a pornit de la problemele survenite în echipa Haas. Kevin Magnussen trecuse de Max Verstappen pe exteriorul primului viraj la start, acesta fiind unul curat la Melbourne. Danezul și-a menținut poziția până la trecerea pe la boxe, unde dezastrul a condimentat o cursă destul de anostă până în acel punct. Într-un interval de trei tururi, ambele mașini Haas au fost nevoite să abandoneze din cauza pneurilor care nu au fost prinse corespunzător. Când Romain Grosjean a parcat mașina pe marginea virajului 2, VSC-ul a fost pus în funcțiune și, mai apoi, înlocuit de mașina de siguranță (SC).

Totul l-a avantajat pe Vettel, care a reluat cursa din postura de lider în turul 32. Ceva mai în spate, Daniel Ricciardo urcase pe locul 4 după abandonurile celor de la Haas, în timp ce coechipierul său căzuse pe locul 6. Verstappen pierduse deja poziții cruciale când s-a răsucit fără urmări importante în virajul 1 în turul 10, evitând contactul cu barierele de protecție.

Ultima parte a cursei a fost presărată de dueluri de-a lungul primilor zece. În frunte, Hamilton încerca să-i răspundă lui Vettel, însă nu reușea să-și creeze oportunitatea de care avea nevoie pentru a trece de rivalul său. O eroare în virajul 9 l-a privat de câteva secunde cu 11 tururi înainte de final și i-a permis germanului să se distanțeze. Hamilton a realizat câteva dintre cele mai rapide tururi în perioada următoare, dar în final a fost nevoit să renunțe la ambițiile la victorie. Aceasta i-a revenit lui Vettel, care se poate socoti norocos în ceea ce privește evenimentele prin care a trecut la conducere.

Acest lucru nu trebuie să ia din meritele Ferrari, care a arătat că are ritmul necesar pentru a se lupta de la egal la egal cu Mercedes. Kimi Raikkonen a urcat pe treapta a treia a podiumului la finalul cursei, reușind să reziste atacurilor lui Ricciardo în ultima parte a Marelui Premiu. Locul trei nu a fost la îndemâna australianului în ciuda eforturilor sale.

Fernando Alonso a reușit să-și egaleze cea mai bună clasare de când a revenit la McLaren în prima cursă în mașina motorizată de Renault. Spaniolul a trecut linia de sosire al 5-lea, reușind să reziste la rândul său în fața celeilalte mașini Red Bull, pilotate de Verstappen.

Un alt duel, puțin mai în spate, a fost câștigat de Nico Hulkenberg. Germanul a terminat al 7-lea, în timp ce Valtteri Bottas a încheiat un weekend dezamăgitor abia pe locul 8, după ce a plecat în cursă al 15-lea. Stoffel Vandoorne și Carlos Sainz s-au mai clasat în puncte, astfel încât ambele mașini McLaren și Renault au reușit să termine în top 10.

La finalul zilei, Hamilton va privi cu ușoară frustrare cum victoria i-a scăpat printre degete, însă cei din tabăra Ferrari vor fi extrem de mulțumiți de rezultat. „Am avut puțin noroc cu mașina de siguranță, dar mi-a plăcut mult cursa,” a spus Vettel pe podium. „La început a trebuit să mă mulțumesc cu locul 3. […] Mă rugam pentru un SC, iar când am văzut mașina Haas pe margine am fost plin de adrenalină.”

Resemnat, Hamilton l-a felicitat pe Vettel și echipa Ferrari: „A fost un weekend incredibil. Multe felicitări lui Sebastian și echipei Ferrari. Astăzi au fost mai buni. […] Este un circuit extraordinar, dar este atât de greu să depășești aici. […] Vom încerca să recuperăm din puncte în viitor.”

Cele două mașini Force India au trecut linia de sosire pe primele locuri din afara punctelor. Sergio Perez a fost la doar o secundă de Sainz în final, în timp ce Esteban Ocon nu a putut ține pasul. Charles Leclerc a încheiat cu bine primul său Mare Premiu din carieră, terminând pe 13 în singura mașină Sauber clasată. Lance Stroll a fost al 14-lea, iar Brendon Hartley a trecut linia de sosire cu un tur în urmă, pe 15.

Pe lângă piloții Haas, Pierre Gasly, Marcus Ericsson și Sergey Sirotkin au abandonat, toți trei întâmpinând probleme mecanice.

Media preview