Formula 1 Bahrain: Vettel obține victoria 49 în cursa 200 din carieră

Formula 1 Bahrain: Vettel obține victoria 49 în cursa 200 din carieră

Sebastian Vettel a câștigat Marele Premiu din Bahrain, încununând cea de-a 200-a cursă din F1 cu o victorie meritată. Bottas și Hamilton au completat podiumul. Însă ce părea o afacere ușoară s-a dovedit una extrem de dificilă.

Cursa a început bine pentru Vettel, și-a păstrat prima poziție, iar Bottas a trecut de Ricciardo. În pluton au fost numeroase ciocniri între monoposturi, Perez răsucindu-se după un contact cu Hartley, iar Alonso a ajuns din spate până pe la mijlocul plutonului. În al doilea tur s-a produs nenorocirea pentru Red Bull Racing: Verstappen a făcut pană după un contact cu Hamilton, iar Ricciardo a abandonat, acest lucru provocând Virtual Safety Car.

Steagul verde a revenit în turul al 4-lea și depășirile au început să apară: Hamilton a trecut de Hulkenberg și Alonso dintr-un foc, Vandoorne a trecut de Stroll, Magnussen a încercat să-l depășească pe Gasly, dar nu a reușit.

Între timp, Hamilton a urcat până pe locul al 4-lea în turul 8, însă la vârf, Vettel, Bottas și Raikkonen au păstrat circa 2,3 secunde între fiecare. În turul al 9-lea, Hartley a fost penalizat cu 10 secunde din cauza acroșajului cu Perez de la începutul cursei.

Depășirile au mai continuat în pluton, însă pentru locurile în afara punctelor, între tururile 15-18, Alonso depășindu-i pe Leclerc și Stroll pentru locul 11, după ce a montat gumele medii.

Vettel a intrat la boxe în turul 19 și a schimbat pe gume Soft, revenind pe locul al 4-lea, în spatele lui Bottas, Kimi și Hamilton, dar având circuitul liber. În turul următor și Raikkonen a schimbat pe Soft, după un pit de 2.9 secunde, finlandezul revenind pe pistă în spatele coechipierului său. În turul 21, Bottas a intrat la boxe dar după un schimb de 3.8 secunde, a ieșit între piloții Ferrari, dar cu Kimi mai aproape, la doar 1,5 sec.

Între timp, cele mai multe bătălii s-au dat tot în mijlocul plutonului, între piloții McLaren, Force India, Renault și Haas (prin Grosjean). Totodată, locul al 6-lea a fost disputat între Magnussen, Ericsson și Hulkenberg, danezul reușind să rămână în față, iar pilotul Renault trecând de monopostul Sauber-Alfa Romeo al lui Ericsson, ce a rezistat pe Softuri 24 de tururi.

Vettel a reușit în turul 26 să treacă de Hamilton, revenind pe primul loc. Britanicul a intrat în turul următor la boxe și a schimbat pe gume Medium, revenind pe locul 4. În spate, Gasly a rămas pe 5, cu Hulkenberg, Alonso în spate. O surpriză a fost depășirea lui Ericsson asupra lui Perez din turul 30, pentru locul 11.

În turul 36, nenorocirea s-a produs pentru Raikkonen. Acesta a intrat la boxe și a lovit unul din mecanici în timpul schimbului de pneuri, iar roata spate stânga nu i-a fost schimbată. Finlandezul plecase, însă a oprit la puțin timp, pe linia boxelor, abandonând.

Acest lucru a complicat strategia Ferrari, piloții Mercedes rulând pe locurile 2 și 3, Bottas la 7,4 secunde, iar Hamilton la 20 de sec, dar fiind pe pneuri Medium. După 10 tururi, britanicul a recuperat 5 secunde față de lider, germanul de la Ferrari fiind nevoind să rămână pe circuit cu pneurile Soft vechi pentru a nu pierde poziția, reușind să facă o medie de 1:35:0. Totuși, Hamilton a pierdut timp în spatele monoposturilor întârziate și după ce a mai blocat în viraje, a rămas la 16 secunde de lider.

Bottas a devenit singura amenințare pentru Vettel. Cu trei tururi înainte de finish a venit la doar 1,3 secunde, dar Vettel a rezistat eroic până la finish.

Felicitările noastre lui Piere Gasly, ce a terminat pe un loc 4 incredibil, pentru el și pentru Toro Rosso.

Clasamentul final al cursei: