Formula E: Sam Bird câștigă primul E-Prix de pe străzile din Roma

Formula E: Sam Bird câștigă primul E-Prix de pe străzile din Roma

Britanicul Sam Bird a făcut din nou rocada cu Felix Rosenqvist în clasamentul general, după ce suedezul a ratat victoria în urma cedării suspensiei și pilotul DS Virgin a fost în cea mai bună postură să profite de asta.

Sesiunea de calificări s-a încheiat cu pole pentru Felix Rosenqvist (Mahindra), după ce Andre Lotterer (Techeetah) nu a putut reproduce în Super Pole ceea ce reușise cu câteva minute înainte în faza grupelor. Liderul la general Jean-Eric Vergne urma să plece abia de pe poziția a opta, cei mai apropiați urmăritori ai săi având astfel ocazia de a recupera puncte în prima etapă europeană a sezonului. Antonio Felix da Costa a fost protagonistul unui incident bizar, el fiind trimis pe circuit concomitent cu Pechito Lopez, monoposturile intrând în coliziune pe îngusta linie a standurilor și nereușind astfel să-și stabilească tururile rapide.

Cei doi ghinioniști plecați așadar de la coada plutonului au animat apoi prima jumătate a întrecerii, reușind timpi extraordinari și progrese considerabile până spre zona punctelor în timp ce fruntașii au indus o acalmie temporară după turul inaugural în care s-au produs câteva contacte minore. Rosenqvist și-a păstrat prima poziție după opririle la standuri, dar nu și avansul față de Bird, care s-a apropiat la mai puțin de o secundă. În turul 23, suedezul a atacat ceva mai agresiv o șicană și, chiar dacă nu a lovit zidul, suspensia spate a cedat.

Astfel, la conducere a urcat Bird și atenția s-a mutat pe un grup urmăritor în care Buemi nu a putut menține ritmul, iar Mitch Evans și-a vândut pielea extrem de scump. Până la urmă, neozeelandezul a forțat prea mult și n-a mai avut resurse să încheie cursa pe podium, venind la pas către sosire, iar primul care găsise breșa (Lucas di Grassi) a ajuns până în spatele liderului, dar n-a putut da atacul decisiv. Pentru a doua cursă la rând, campionul en-titre a încheiat pe locul secund, la mai puțin de o secundă de învingător. Al treilea s-a clasat Andre Lotterer, în timp ce Jean-Eric Vergne a salvat puncte importante sosind al cincilea și avansul său rămâne de 18 puncte.

Urmează runda pariziană peste două săptămâni, în urma căreia baremul matematic va începe să reducă la zero șansele teoretice la titlu ale unor piloți din actualul pluton.

Clasament piloți: Vergne 119p, Bird 101p, Rosenqvist 82p, Buemi 60p, Abt 50p

Clasament echipe: Techeetah 152p, DS Virgin 118p, Mahindra 103p, Audi Sport 89p, Renault e.dams 88p