Formula 1, Marele Premiu al Azerbaijanului: statistici înainte de cursa de duminică

Formula 1, Marele Premiu al Azerbaijanului: statistici înainte de cursa de duminică

Fanii Formulei 1 vor avea parte de primul spectacol stradal al sezonului 2018 duminică, atunci când Marele Circ se desfășoară pe străzile orașului Baku, capitala Azerbaijanului. Am adunat câteva statistici interesante pe care să le citești înainte de weekend-ul de cursă.

Distanța circuitului este de 6.003 kilometri, iar cursa, compusă din 51 de tururi, va avea o lungime totală de 306,049 kilometri. Poleman-ul din 2017 a fost Lewis Hamilton, care a reușit un timp de un minut și 40,593 de secunde. La final de cursă însă, cel care s-a impus a fost Daniel Ricciardo de la Red Bull.

Recorduri

Recordul de circuit îl deține Sebastian Vettel de la Ferrari, care a reușit în 2017 un timp de un minut și 43,441 secunde. Înaintea cursei de la Baku, Hamilton deține recordul de victorii, cu 62 de reușite din 211 curse, ocupând locul al doilea în clasamentul din toate timpurile, în fața sa fiind doar campionul mondial Michael Schumacher, cu 91 de victorii. Vettel este pe locul al patrulea, cu 49 de reușite.

Ferrari au câștigat 231 de curse din 1950 și până astăzi. Echipele prezente pe grila au urmatoarele recorduri – McLaren, 182 de victorii, Williams, 114, Mercedes, 76 și Red Bull, cu 56 de reușite. Recordmen-ul la pole position-uri este Hamilton, cu 73 de plecări de pe primul loc al grilei. Vettel este ocupantul locului al patrulea, cu 52 de pole-uri, dupa Schumacher si Senna.

La capitolul podiumuri, Hamilton este în frunte cu 119 în total, urmat de Vettel cu 101 și Raikkonen cu 93. În ceea ce privește intrarea în puncte la final de cursă, Hamilton este la cel de-al 28-lea weekend în care a terminat în primii 10, acesta fiind weekend-ul cu numărul 29 consecutiv în care cel mai probabil că va termina în puncte.

Azerbaijan

Circuitul de lângă capitala Baku a fost introdus în calendarul competițional în 2016. Pe atunci, cursa se numea “European Grand Prix”, nume care a fost schimbat în 2017 când întrecerea a avut loc în iunie. Ricciardo este singurul pilot de pe grilă cu victorie în Azerbaijan, după ce Nico Rosberg s-a retras, el fiind cel care câștiga cursa inaugurală de acum doi ani.

Circuitul din Azerbaijan este al doilea cel mai lung din calendar, după Spa-Francorchamps, dar și unul dintre cele mai rapide. Linia dreaptă de 2.1 kilometri este cea mai lungă din întreaga competiție.

În ceea ce privește competiția de pe pista de la Baku, Mercedes sunt la trei curse fără victorie pentru prima dată de la introducerea motoarelor V6 turbo hibride din 2014. Red Bull ar putea urca pentru a 150-a oară pe podium cu ocazia cursei de duminică, iar Vettel și-ar putea însuși cea de-a 50-a victorie din carieră.