Formula 3 Pau: Sacha Fenestraz, primul lider al stagiunii

Formula 3 Pau: Sacha Fenestraz, primul lider al stagiunii

Ultimul sezon al Formulei 3 europene așa cum o știm a debutat târziu, abia în luna mai, cu etapa stradală de la Pau. Nimeni nu și-a dublat nici pole-ul, nici victoria într-o stagiune ce se anunță foarte echilibrată.

Prima sesiune de calificări din 2018 s-a încheiat cu același nume în frunte ca și ultima întrecere de Formula 3 de anul trecut: învingătorul de la Macau, Dan Ticktum, a semnat cu Motopark pentru o campanie integrală și l-a devansat cu 0.009s pe componentul academiei Ferrari, Guanyu Zhou. Chinezul s-a revanșat însă în cursă, taxându-l pe britanic la stingerea semafoarelor, iar după o primă neutralizare Ticktum a pierdut și locul secund în detrimentul altui pilot Prema, Ralf Aron. Estonianul a forțat pe exterior în Virage de la Gare și s-a strecurat pe lângă monopostul în culorile Red Bull, iar primii trei au continuat în această ordine până la final, sosind în aceeași secundă. Mick Schumacher fusese cel mai rapid în antrenamente, însă calificările modeste l-au expus unui atac hazardat din partea lui Fabio Scherer, ceea ce a dus la abandonul germanului. În top 5 s-au mai clasat protejații Renault (Sacha Fenestraz) și Ferrari (Marcus Armstrong).

Juan Pablo Montoya nu i-a purtat noroc canadianului Defrancesco la Pau

Pe o pistă umedă, specialistul local Fenestraz (Carlin) s-a evidențiat și a semnat timpul de pole pentru manșa a doua, însă pentru grila cursei a treia ce purta prestigioasa titulatură de Pau Grand Prix, acesta a fost devansat de Enaam Ahmed (Hitech GP). Fenestraz, cumnatul lui Pechito Lopez, și-a trecut în cont victoria după ce a respins atacurile surprinzătorului Scherer, de care a scăpat doar pe final când Alex Palou (Hitech) a început să pună presiune pe acesta. Elvețianul a ieșit apoi din scenă printr-un accident spectaculos în șicana Foch, iar astfel pe podium a urcat Armstrong. În urma neozeelandezului au sosit celelalte două monoposturi Hitech, cele pilotate de Hingeley și Ahmed.

Renault a decis să adopte culorile din F1 și pe mașinile piloților filierei

Înaintea cursei-regină a început ploaia și pneurile potrivite au fost montate chiar pe grilă. Ralf Aron a demarat excelent de pe 3 și a devansat perechea Ahmed-Palou, construindu-și un avans efemer, care a dispărut odată cu neutralizarea din turul 8. Habsburg și Armstrong s-au lovit în condiții de vizibilitate tot mai redusă, apoi organizatorii nu au mai riscat nimic și s-a rulat în spatele mașinii de siguranță până la arborarea steagurilor roșii. Mai erau 13 minute din cursă, așa că nu s-a îndeplinit condiția de 75% și astfel s-au acordat puncte doar pe jumătate. Aron a învins astfel în Pau Grand Prix, urmat de Ahmed și Daruvala. Mick Schumacher a fost printre cei ce au progresat în primele bucle, reușind să încheie pe 7 după ce se calificase în linia a șasea.

Următoarea etapă va avea loc pe Hungaroring, în weekendul DTM de la începutul lunii iunie.

1. Fenestraz 37p 2. Aron 34.5p 3. Ahmed 27p 4. Zhou 25p 5. Armstrong 25p

Startul impecabil a făcut ca Ralf Aron să fie al 72-lea învingător din istoria Pau GP