Marele Premiu al Principatului Monaco: De ce avem antrenamente joi, nu vineri?

Marele Premiu al Principatului Monaco: De ce avem antrenamente joi, nu vineri?

Marele Premiu al Principatului Monaco este singura cursă din calendarul Formulei 1 în care piloții nu pot ieși pe circuit vinerea. De ce?

Cursa din Moanco este una încărcată de istorie, datând încă din 1929 și fiind parte a ceea ce piloții numesc “Tripla Coroană”, alături de Indy 500 și cursa de 24 de ore de la Le Mans. E fără doar și poate una dintre cele mai importante curse din Formula 1, fapt dovedit și de scutirea orașului de la plata taxei de organizare a Grand Prix-ului, în valoare de aproximativ 57 milioane de euro.

Și totuși, mulți fani nu înțeleg decizia organizatorilor de a separa cele două sesiuni de antrenamente din prima zi de weekend, de ziua dedicată calificărilor, printr-o zi de vineri liberă dedicată odihnei.

Adevărul este că circuitul din Monaco este pur și simplu unic. Acesta este compus dintr-un sir de curbe și bariere care se înșiruie în jurul străzilor orașului, formând astfel cel mai faimos circuit de pe glob. Chiar dacă acest lucru vine cu un spectacol automobilistic garantat la pachet, aduce totodată o blocare parțială a întregului oraș pe durata weekend-ului de cursă.

Monaco are în jur de 40.000 de locuitori. În timpul cursei, în oraș sunt deodată peste 200.000 de oameni, motiv pentru care organizatorii au pus întotdeauna ziua de antrenamente cu o zi înainte de programul normal al Marilor Premii, pentru a permite o oarecare relaxare a traficului prin oraș, mai ales că vineri e zi liberă în micuțul principat.

Chiar și așa, spectatorii vor avea parte de puțină acțiune și vineri, când au loc antrenamentele competițiilor Formula Renault 2.0 și Porsche Mobil 1 Supercup, programate de dimineață. Circuitul va fi deschis publicului de la 2 după-masa vineri și până sâmbătă dimineața la orele 7.

Marele Premiu al Principatului Monaco are loc săptămâna viitoare, între 24 și 27 mai.