FIA analizează posibilitatea eliminării steagurilor albastre din Formula 1

FIA analizează posibilitatea eliminării steagurilor albastre din Formula 1

Federația Internațională de Automobilism se gândește să scoată din Formula 1 steagurile albastre, chiar dacă recunoaște că mișcarea nu s-ar bucura de prea multă popularitate în rândul echipelor și piloților.

În Formula 1, un steag albastru este arătat piloților care sunt mai înceți pe circuit, semnalizând că în urma lor se apropie un pilot care urmează să îi depășească. Potrivit regulamentului, pilotul atenționat cu steag albastru are obligația să se dea la o parte și să circule cu prudență, până ce pilotul din spatele său îl depășește.

Steagul albastru a fost mereu un motiv de dispută între echipe, unele dintre acestea susținând că impunerea acestuia poate determina încheierea prematură a unui duel pentru locurile de la mijlocul sau finalul clasamentului, doar pentru că unui pilot din top trebuie să i se facă loc.

Piloții din fruntea grilei sunt de acord cu menținerea steagurilor albastre, chiar dacă se plâng de multe ori că nu sunt respectate. Acesta este și motivul pentru care FIA crede că ar putea fi înlăturate, deși mutarea se află încă în stadiul de discuție.

“Au fost ceva discuții pe tema aceasta. A fost propusă de câteva ori, dar s-a dovedit a fi nefastă pentru multe echipe și piloți, desigur. E ceva ce rămâne pe lista de rezolvat. Nu a fost complet respinsă ideea, dar trebuie să analizăm toate punctele de vedere. Vom continua să discutăm asupra subiectului” – Charlie Whiting, race director FIA.

Whiting a mai spus că șansa de reușită pentru schimbarea regulilor privind steagurile albastre este undeva sub 50% în acest moment, dar că discuția continuă.