MotoGP: Piloții față în față cu jurnaliștii înainte de Marele Premiu al Franței

MotoGP: Piloții față în față cu jurnaliștii înainte de Marele Premiu al Franței

Înainte de Marele Premiu al Franței, conferința de presă de joi i-a adunat în fața microfoanelor pe campionul mondial en titre Marc Marquez (Repsol Honda Team) căruia i s-a alăturat gazda evenimentului, francezul Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3), pilotul Suzuki Ecstar Andrea Iannone, Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing) și Aleix Espargaro (Aprilia Racing Team Gresini) evenimentul având loc în sala de conferințe al celebrului circuit Bugatti de la Le Mans.

După mai multe evenimente dedicate fanilor care au avut loc pe circuit de dimineață, atenția s-a mutat îndeosebi pe conferința de presă. Marquez a fost primul care a luat microfonul, ajungând în Franța în postura de lider al clasamentului general pentru prima dată în acest sezon.

“Austin, Jerez, cam toată prima parte a sezonului a fost bună la noi, dar încă avem de lucrat. Am testat la Jerez și Mugello, mai ales la Mugello. Am găsit mici probleme la care avem de lucrat. Aici în Franța ne e de obicei mai greu, e unul dintre circuitele cele mai slabe pentru noi din punct de vedere al rezultatelor, dar mie îmi place. Vremea va fi bună, așa că vom trage tare” – Marc Marquez.

Spaniolul a trântit motocicleta la Le Mans în sezonul 2017.

“Anul trecut, punctul nostru slab era accelerația. Pierdeam mult pe liniile drepte și încercam să recuperăm la viraje, dar anul ăsta am îmbunătățit acest sector. Sper ca weekend-ul să fie altfel față de cel de anul trecut. Yamaha vor fi tari aici, Johann va avea motivație în plus. Ducati, Suzuki, totul e foarte strâns!” a mai explicat Marquez.

Unul dintre piloți începe cursa mult mai motivat ca oricare altul. Johann Zarco, al doilea pilot din clasamentul general, a fost pe podium la Le Mans și în 2017, pentru prima dată la clasa regină.

“Nu e dificil să concurezi acasă. E mai bine, ești motivat. E perfect, mai ales că sunt al doilea în campionat și încă sper la victorie. E un circuit bun pentru mine și anul trecut Yamaha a făcut o treabă bună aici. Motocicleta e cam la fel ca cea din 2017, așa că tot ce am de făcut e să pilotez cu grijă. Am avut parte de teste productive la Jerez, ceea ce sper să ne ajute să fim cât mai competitivi. Deocamdată nu mă gândesc la victorie, dar dacă lucrurile merg bine sâmbătă, voi pleca în cursă cu acest target în minte” – Johann Zarco.

Andrea Iannone a fost următorul care a vorbit, declarându-se mulțumit de forma în care se află, mai ales după cele două podiumuri consecutive pe care le-a reușit de curând.

“Ajungem în Franța după o perioadă bună. Începând cu Austin, am îmbunătățit motocicleta și performanțele. Anul trecut acest circuit a fost unul dificil pentru noi, dar acum ne aflăm într-o cu totul altă situație, pentru că motocicleta a fost dezvoltată ca la carte în timpul iernii” – Andrea Iannone.

Compatriotul lui Iannone, Valentino Rossi, a început prin a-și exprima îngrijorarea pentru ultimele curse în care a participat, dar a vorbit și despre momentele frumoase pe care el și modelul M1 le-au trăit la Le Mans.

“Nu sunt pe cât de rapid mi-aș dori acum. Nu am găsit prea multe soluții la teste. Am lucrat la mici detalii la Jerez, iar la Mugello am testat mai mult setup-ul motocicletei. Nivelul nostru e același cu cel de la Jerez, dar de obicei M1-le lucrează bine pe Le Mans. Eu am fost mereu bun aici, dar anul acesta trebuie să avem în vedere și nivelul competiției. Nu am câștigat prea multe aici, dar am avut mereu parte de curse grozave. Îmi place circuitul, mai ales că avem asfalt nou. Nivelul e foarte sus, toată lumea e la același nivel ridicat. Ca să stai în top 5, ai nevoie de performanțe comparabile cu o victorie” – Valentino Rossi.

Competiția e una acerbă, așa cum a precizat și de nouă ori campionul mondial Rossi. De aceiași părere este și Danilo Petrucci, care a scăpat printre degete un loc pe podium la Jerez.

“A fost un weekend bun la Jerez. Am fost puțin trist că nu am terminat pe podium, dar am avut și noroc și am câștigat ceva poziții după coliziune. Am nevoie de ceva mai mult ca să stau alături de piloții Ducatii de uzină, așa că poate aici în Franța vom încerca și alte modificări la motocicletă. Targetul nostru este să stăm cât mai aproape de piloții de top cu putință. Anul trecut am avut un weekend ciudat aici, am început din spatele grilei, am ajuns în top, după car am avut probleme cu motocicleta” – Danilo Petrucci.

Ultimul care a luat cuvântul a fost Aleix Espargaro, proaspătul semnatar al unui contract pentru încă doi ani cu Aprilia.

“Am spus de la începutul sezonului că pentru mine era prioritară rămânerea la Aprilia. Nu am stat la o echipă mai mult de doi ani, deși acest lucru îți oferă o stabilitate bună. Prima parte a sezonului nu a fost foarte bună pentru noi, am avut și ghinion, dar chiar nu cred că am fost așa departe de piloții din top. Sper ca acest nou contract să îmi ofere o oarecare stabilitate, urmând să lupt pentru țelurile mele la Aprilia și să îmbunătățim modelul RS-GP. Prima dată lucrăm la motocicletă, care a fost dezvoltată bine de la primele teste pe care le-am făcut cu ea, motiv pentru care Aprilia e acum o echipă competitivă” – Aleix Espargaro.

Marele Premiu al Franței are loc în acest weekend. 

Vineri, 18 mai:

10:00 – Antrenamente 1 Moto3

10:55 – Antrenamente 1 MotoGP

11:55 – Antrenamente 1 Moto2

14:10 – Antrenamente 2 Moto3

15:05 – Antrenamente 2 MotoGP

16:05 – Antrenamente 2 Moto2

Sâmbătă, 19 mai:

10:00 – Antrenamente 3 Moto3

10:55 – Antrenamente 3 MotoGP

11:55 – Antrenamente 3 Moto2

13:35 – Caificări Moto3

14:30 – Antrenamente 4 MotoGP

15:10 – Calificări MotoGP

16:05 – Calificări Moto2

Duminică, 20 mai:

9:40 – Încălziri Moto3, Moto2, MotoGP

12:00 – Cursă Moto3

13:20 – Cursă Moto2

15:00 – Cursă MotoGP