WRC Raliul Portugaliei: Neuville câștigă în Portugalia și își redobândește poziția de lider al clasamentului

WRC Raliul Portugaliei: Neuville câștigă în Portugalia și își redobândește poziția de lider al clasamentului

Thierry Neuville și Nicolas Gilsoul au reușit prima lor victorie în Raliul Portugaliei duminică, redobândind astfel poziția de lideri în clasamentul mondial.

După o bătălie acerbă pentru locurile doi și trei, Elfyn Evans și Daniel Barritt au reușit locul doi, urmați pe trei de perechea Teemu Suninen și Mikko Markkula. Suninen a reușit astfel prima clasare pe podium în WRC, după doar șase etape la care a aparticipat.

În clasamentul general, victoria lui Neuville l-a dus pe acesta la 19 puncte în fața lui Sebastien Ogier, campionul en titre plecând din Portugalia cu zero puncte în palmares. Ott Tänak, care de asemenea a plecat fără puncte din Portugalia este pe locul 3, iar Dani Sordo ocupă locul al patrulea. La echipe, Hyundai continuă să rămână în top, chiar dacă a pierdut două puncte în favoarea celor de la M-Sport Ford. Toyota și Citroen sunt pe trei și respectiv pe patru.

Ritmul de cursă impus la Fafe, mai ales pe a doua trecere, a fost impresionant. Timpii au fost din ce în ce mai rapizi. Cu Ogier eliminat din primii cinci, Neuville a profitat de șansa sa de a câștiga și mai multe puncte în defavoarea francezului. Cele patru puncte adăugate alături de cele 25 pentru a opta sa victorie din WRC au fost îndeajuns pentru a ajunge pe locul întâi în clasament.

Evans a reușit un punct în plus pentru al cincilea cel mai rapid timp, fiind încântat pentru primul podium al sezonului. Suninen a urcat pentru prima dată pe podium în WRC, terminând la doar 7,3 secunde de coechipierul Evans, motiv pentru care M-Sport Ford a reușit să adune cele mai multe puncte la echipe.

Esapekka Lappi a fost inițial pe poziția a patra, reușind un weekend fără greșeli. Finlandezul a reușit să ia maximul de puncte în Power Stage, dar a fost penalizat cu 10 secunde după fază periculoasă în etapa de oraș din Porto. Dani Sordo a reușit astfel să îl întreacă pe Lappi. Mads Østberg, aflat la cel de-al doilea eveniment al său cu Citroen din 2018, a terminat al șaselea, mulțumit de ritmul său după ce a stat pe tușă pentru mai multe curse. 

Etapa cu numărul 7 din FIA World Rally Championship are loc în Sardinia, Raliul Italiei fiind programat în perioada 7-19 iunie.

Clasamentul final al raliului:

1 Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC 3hr 49min 46.6sec
2 Elfyn Evans / Daniel Barritt Ford Fiesta WRC 3hr 50min 26.6sec
3 Teemu Suninen / Mikko Markkula Ford Fiesta WRC 3hr 50min 33.9sec
4 Dani Sordo / Carlos del Barrio Hyundai i20 Coupe WRC 3hr 50min 47.5sec
5 Esapekka Lappi / Janne Ferm Toyota Yaris WRC 3hr 50min 51.3sec
6 Mads Østberg / Torstein Eriksen Citroen C3 WRC 3hr 53min 20.1sec
7 Craig Breen / Scott Martin Citroen C3 WRC 3hr 55min 09.6sec
8 Pontus Tidemand / Jonas Andersson Škoda Fabia R5 4hr 03min 57.4sec
9 Lukasz Pieniazek / Przemyslaw Mazur Škoda Fabia R5 4hr 06min 03.9sec
10 Stephane Lefebvre / Gabin Moreau Citroen C3 R5 4hr 06min 20.9sec