Formula 3 Hungaroring: Duminică perfectă pentru Enaam Ahmed

Formula 3 Hungaroring: Duminică perfectă pentru Enaam Ahmed

Britanicii și-au trecut în cont toate cele trei pole-uri și victoriile ulterioare pe circuitul de lângă Budapesta, EnaamAhmed preluând șefia la general de la Sacha Fenestraz, după ce a stat o zi în mâinile lui Dan Ticktum.

Cursa 1

Pe o pistă cu trasa ideală deja uscată, întregul pluton a montat slick-urile și s-a lansat într-o cursă procesională. Dan Ticktum a rămas pe primul loc înaintea temerarului Marcus Armstrong, însă neozeelandezul a ieșit rapid din cursă cu probleme mecanice. Ralf Aron a urcat pe 2, însă a fost penalizat cu 5 secunde pentru anticiparea startului și a pierdut astfel trei poziții în dauna coechipierilor săi, Zhou, Shwartzman și Schumacher. Juri Vips a realizat o cursă solidă, clasându-se pe 6 la final, în timp ce Sacha Fenestraz a sosit abia pe 8 și astfel i-a cedat șefia la general învingătorului zilei de sâmbătă. Pentru învingătorul de la Macau a fost primul succes la nivel european, oferind o nouă bucurie celor de la Red Bull la o săptămână după victoria lui Ricciardo de la Monaco.

Foto: Attila Szabo

Cursa 2

Ce începe prost se termină și mai prost: Dan Ticktum i-a subtilizat pole-ul lui Ahmed pentru câteva miimi, dar a cedat prima poziție imediat după start și rula solitar pe 3 când o cedare a frânelor l-a constrâns la abandon. Astfel, Enaam Ahmed și Hitech GP au obținut primul succes din 2018, iar campionul BRDC F3 a trecut în frunte și la general. Seria învingătorilor diferiți s-a prelungit, iar podiumul a fost completat de Marcus Armstrong (după un start excelent) și Alex Palou (care de această dată nu a mai ratat lansarea). În afara problemei lui Ticktum, doar Fenestraz a reușit o depășire în detrimentul lui Hingeley în top 10 de-a lungul celor 35 de minute în care doar startul a contat. Mick Schumacher a ilustrat perfect acest lucru: de pe 11 pe 8 pe primii metri, apoi blocat la câteva zecimi în urma lui Jehan Daruvala până la final.

Cursa 3

Marcus Armstrong și Dan Ticktum au ajuns după start în paralel cu polemanul Enaam Ahmed, însă pilotul Hitech a ținut interiorul în timp ce adversarii săi s-au atins. Pentru a doua oară în weekendul maghiar, curajul lui Armstrong a rămas fără recompensă, acesta abandonând cu suspensia stânga spate ruptă. Monopostul lui Ticktum a rezistat, însă pe pneuri mai uzate acesta nu a putut emite pretenții la victorie și astfel evadarea lui Ahmed a rămas fără răspuns, iar acesta s-a distanțat la general după o duminică perfectă. Podiumul a fost completat de marele beneficiar al primului tur, Mick Schumacher, care nu a avut emoții cu Vips, Zhou și Fenestraz. Jehan Daruvala a ratat startul, apoi a animat întrecerea printr-o serie de depășiri ce l-au adus până la limita punctelor, într-un weekend modest pentru Carlin.

Petru Florescu a surprins printr-o nouă venire subită în F3 europeană, anunțându-și participarea în etapa a doua a sezonului cu mai puțin de 24 de ore înaintea antrenamentelor. Spre deosebire de anul trecut, când venea alături de Motopark în rundele de toamnă de la Nurburgring și Red Bull Ring, de această dată românul este unicul component al grupării Fortec Motorsports, cu care colaborează de la mijlocul stagiunii precedente de Euroformula Open. Britanicii au revenit astfel în campionatul din care plecaseră la final de 2015 și nu au suficiente repede cu noul șasiu Dallara F317, cu atât mai mult cu cât super-echipele de 5-6 piloți adună și compară o vastă cantitate de date pe fiecare traseu. Florescu a fost ultimul pe cele trei grile, apoi s-a ferit de incidente și a completat toate tururile programate în cele trei manșe, devansându-l pe Julian Hanses la ultima alergare, când a fost mult mai aproape de pluton decât în celelalte două. Pentru progresul său, este esențială continuitatea de-a lungul celor 8 etape ce urmează.

Clasament piloți: Ahmed 83, Zhou 65, Ticktum 63, Fenestraz 51