Formula 1 Franța: Mercedes ocupă prima linie cu Hamilton în pole

Formula 1 Franța: Mercedes ocupă prima linie cu Hamilton în pole

Lewis Hamilton a fost cel mai rapid în calificările Marelui Premiu al Franței, urmând să plece din pole-position în cursa de duminică.

Mulțumită unui tur final cronometrat în 1:30.029, britanicul a obținut al treilea astfel de rezultat din acest sezon. Mercedes a acaparat prima linie a grilei de start, cu Valtteri Bottas ocupând poziția a 2-a pe Circuitul Paul Ricard.

Sebastian Vettel de la Ferrari a fost al 3-lea, alături de el pe linia a doua urmând să plece în cursă Max Vertsappen în prima dintre mașinile Red Bull. Daniel Ricciardo și Kimi Raikkonen au completat primele șase poziții.

Carlos Sainz a ocupat locul șapte în finalul sesiunii pentru Renault, iar Charles Leclerc s-a remarcat prin obținerea locului 8 într-un Sauber inferior mașinilor din jurul său. Kevin Magnussen va porni al 9-lea în cursă pentru Haas, în timp ce coechipierul său, Romain Grosjean, a sfârșit în zidul de protecție în Q3, fără să stabilească un timp cronometrat.

Media preview

Lance Stroll a stabilit primul reper al zilei în calificările care au început pe o pistă uscată în ciuda ploii care a căzut în ultimele antrenamente libere. Timpii au început să cadă, însă canadianul a căzut la rândul său – până pe ultimul loc în clasament. Stroll și coechipierul său, Sergey Sirotkin, vor lua startul de pe ultima linie a grilei, consemnând încă un weekend greu pentru Williams.

Cealaltă echipă care nu a reușit să se califice cu nicio mașină în Q2 a fost McLaren. Fernando Alonso, proaspăt câștigător de Le Mans 24h, a fost chiar primul dedesubtul celor 15 piloți care au pătruns în a doua parte a sesiunii. 0.027s l-au separat pe spaniol de Nico Hulkenberg, ultimul care a acces în Q2. Stoffel Vandoorne a încheiat pe locul 18, în timp ce Brendon Hartley a fost al 17-lea în Q1.

În fruntea clasamentului, Hamilton a stabilit ritmul cu un 1:31.271, urmat de Verstappen și Raikkonen. Mercedes, Red Bull și Ferrari aveau, astfel, câte un pilot în top 3, însă situația avea să se schimbe în Q2 odată cu venirea precipitațiilor.

Echipele și-au trimis piloții rapid pe circuit, Red Bull și Mercedes rulând pe gume supersoft după ce au folosit ultrasoft-urile mai moi în Q1. Hamilton s-a instalat din nou la conducere, cu un 1:30.645 impresionant în condițiile date. Bottas nu s-a putut aporpia la mai mult de 0.582s de coechipierul său, în timp ce al treilea clasat după primele minute, Raikkonen, se afla la aproape o secundă și jumătate în urmă.

Ferrari s-a apropiat în urma setului al doilea de tururi, picăturile de ploaie dovedindu-se nesemnificative pentru aderența de pe circuit. Ba mai mult, acesta a devenit mai rapid înspre finalul Q2, iar Vettel, Raikkonen și Verstappen au stabilit timpi similari cu cel al lui Hamilton. Mașinile Haas s-au alăturat celor Mercedes, Ferrari și Red Bull în Q3, iar acolo s-au mai regăsit Sainz de la Renault și Leclerc.

Pentru tânărul de la Sauber prezența în top 10 a reprezentat prima performanță de acest gen al carierei – o reușită remarcabilă în condițiile în care Marcus Ericsson, coechipierul său, a fost abia al 15-lea, la aproximativ 7 zecimi de secundă în urmă. Pierre Gasly, Sergio Perez, Hulkenberg și Esteban Ocon au fost ceilalți piloți eliminați în Q2, ei urmând să ocupe locurile 14, 13, 12, respectiv 11 la start.

Noi picături de ploaie au apărut pe circuit la începutul Q3, dar ploaia a ocolit din nou sesiunea. Vettel a stabilit ritmul inițial cu un 1:30.4, însă timpul său a fost întrecut de ambii piloți Mercedes. Hamilton s-a instalat la conducere cu un 1:30.222, iar Bottas l-a urmat la 0.095s. Piloții Red Bull s-au clasat pe 4-5 în ordinea Verstappen – Ricciardo, iar Raikkonen a fost al 6-lea înainte ca sesiunea să se întrerupă când Grosjean a percutat zidul de protecție după ce a alunecat în virajul 3, accidentul neavând urmări pentru sănătatea francezului.

Bottas l-a atacat pe Hamilton în partea finală a sesiunii, urcând în pole-ul provizoriu, însă britanicul a avut ultimul cuvânt.