Formula 1 Austria: Dublă Mercedes în calificări. Bottas în pole

Formula 1 Austria: Dublă Mercedes în calificări. Bottas în pole

Valtteri Bottas a fost cel mai rapid pilot în sesiunea de calificări cucerind al 5-lea pole position din carieră. Finlandezul a stabilit totodată şi un nou record al circuitului oprind cronometrul la 1m03.130s. Cu excepţia celui de-al doilea sector dominat de Sebastian Vettel, recordurile pe sectorul 1 şi sectorul 3 i-au aparţinut lui Bottas.

Lewis Hamilton s-a clasat al doilea la 19 miimi în urma coechipierului său. Hamilton a avut un Q3 dificil, ratând prima încercare de pole după ce a pierdut spatele monopostului în virajul 4. Ultimul “run” a fost ceva mai bun, dar nu îndeajuns pentru a-l detrona pe Bottas.

Sebastian Vettel va pleca al treilea mâine. Germanul a ratat şi el în prima ieşire pe circuit în Q3, punându-şi toate speranţele în ultimul “run”. Monopostul Ferrari a avut de suferit în ultimele minute ale Q3 în principal din cauza temperaturii asfaltului care a scazut cu aproape 5 grade faţă de începutul sesiunii. Vettel nu s-a putut apropia decât la 0,334s de Bottas şi va pleca din linia a doua.

Kimi Raikkonen a fost al patrulea, la jumătate de secundă de pole sitter. Trebuie spus că până la sesiunea de calificări finlandezul nu a fost nici un moment în măsură să-l depăşească pe Vettel sau pe oricare dintre piloţii Mercedes.

De spus că monoposturile Ferrari vor porni în cursa de mâine încălţate cu pneurile UltraSoft iar monoposturile Mercedes vor folosi pneurile SuperSoft după ce piloţii săgeţilor argintii le-au preferat pe acestea în Q2.

Max Verstappen va pleca de pe locul 5 reuşind să-i fure poziţia francezului Grosjean care nu a reuşit să şi-o îmbunătăţească la a doua tentativă pe pneurile UltraSoft. Francezul va porni aşadar de pe locul 6.

Linia a patra este deschisă de Daniel Ricciardo. Cel de-al doilea pilot Red Bull a greşit în ultimele 2 viraje ieşind larg, întârzierea lui faţă de Bottas fiind de 0,866s.

Al doilea pilot Haas, Kevin Magnussen va pleca de pe 8 în timp ce linia 5 este monopo lizată de echipa de uzină Renault care îi are pe Carlos Sainz pe locul 9 şi pe Nico Hulkenberg pe locul 10.

Esteban Ocon va porni al 11-lea, el fiind urmat de al treilea francez al grilei, Pierre Gasly de la Toro Rosso.

Charles Leclerc s-a calificat al 13-lea dar în urma penalizării primite după FP3 pentru schimbarea cutiei de viteze va pleca doar de pe locul 18.

Fernando Alonso încheie linia a 7-a. Spaniolul a decis să facă Q2 pe pneurile Soft însă întârzierea a fost atât de mare încât a fost nevoit să revină la pneurile UltraSoft pentru a încerca o intrare în Q3. În ultimele 2 viraje ale turului său rapid a ieşit larg pierzând timp şi distrugând a 3-a aripă faţă la contactul cu vibratoarele supraînălţate.

Lance Stroll a fost al 15-lea reuşind să scape de eliminarea din Q1. În urma sa, Stoffel Vandoorne,  Sergio Perez (eliminat nu din cauza unui monopost neperformant ci din cauza problemelor de trafic), Sergey Sirtokin, Brendon Hartley şi Marcus Ericsson.

O sesiune de calificări aşadar în care Mercedes a demonstrat că noul pachet aerodinamic pare să fi rezolvat în parte problemele de comportament pe pneurile UltraSoft.

© f1.comF1 2018, Austrian
© Mercedes AMG F1 | Steve Etherington