Răzvan Umbrărescu termină pe podium la Portimao

Răzvan Umbrărescu termină pe podium la Portimao

La bordul unui Lamborghini Huracan Super Trofeo Evo, Răzvan Umbrărescu și coechipierii săi au încheiat pe poziția secundă la clasă și pe 7 la general cursa de 24 de ore de la Portimao (Portugalia).

După trei etape disputate în seria europeană GT4 și o victorie obținută în Italia la Misano, Răzvan Umbrărescu a avut parte de prima sa experiență în universul competițiilor de anduranță. Românul s-a angajat alături de Gabriele Piana, John-Louis Jasper și Pavel Lefterov într-o întrecere de 24 de ore din cadrul Championship of the Continents, sancționată de organizatorul olandez Creventic.

Cei patru au semnat cu gruparea germană Leipert Motorsport, care a pus la dispoziție un model Lamborghini Huracan Super Trofeo de ultimă generație, abia ieșit de pe poarta uzinei din Sant’Agata Bolognese. Mașina a fost înscrisă la categoria SP-X, unde alte trei echipaje ținteau podiumul. Printre acestea se afla și noul model Porsche de uzină, încă neomologat, pregătit de prestigioasa grupare Manthey Racing. Numărul total al mașinilor ce au luat startul pe circuitul de la Portimao a fost de 35.

Pentru Umbrărescu noutățile erau numeroase: nu doar specificul cursei în sine, net diferită de sprinturile de o oră din GT4 European Series, ci și nevoia unei adaptări rapide la materialul de concurs cu o treaptă mai performant față de programul său regulat. În plus, situația a fost complicată de doi factori cruciali: timpul limitat în antrenamente și, cel mai important, temperaturile extrem de ridicate din Portugalia.

După doar șase tururi în antrenamentul de zi și cinci în cel de noapte, Umbrărescu a descoperit abia în cursa propriu-zisă cât de dur poate fi un asemenea concurs, ventilația și hidratarea fiind aspecte cruciale pentru a duce la bun sfârșit un interval de 25-30 de tururi. Pilotul originar din Bacău a avut două intrări sâmbătă, apropiindu-se de reperul prestabilit de 1:48, dincolo de care organizatorii dictau penalizări în ceea ce privește numărul de litri de combustibil permis la realimentare.

Umbrărescu a revenit la comenzi în jurul orei 5AM pentru alte 38 de bucle, apoi a mai completat încă 32 de tururi într-un ritm susținut spre prânz. În total, românul a parcurs de 134 de ori circuitul din regiunea Algarve în regim de cursă, totalizând peste 600 de kilometri în condiții recunoscute de toți participanții ca fiind o provocare extremă, la granița epuizării. Ocoliți de probleme majore pe parcursul celor 24 de ore, cei patru s-au clasat pe poziția secundă la categoria SP-X și pe 7 la general în urma modelelor GT3 înscrise, cu omologare sau nu.

La finele cursei, pilotul român și-a exprimat bucuria pentru această bornă bifată în cariera sa, fiind extrem de încântat de performanțele modelului Lamborghini pe reprizele de accelerație și pe zonele de frânare. Cea de-a doua jumătate a anului 2018 vine așadar cu două direcții paralele pentru Umbrărescu: pe de o parte completarea celei de-a doua campanii în GT4 European Series, dar și explorarea opțiunilor de promovare în carieră pentru anul viitor, pe GT-uri cu o treaptă mai sus ca performanțe.

Credit foto: Gabi Tomescu
Comunicat remis de agenția West Competition Racing Promotion

24h Portimao