Sergio Marchionne, fostul șef Fiat Chrysler și Ferrari, a murit la 66 de ani

Sergio Marchionne, fostul șef Fiat Chrysler și Ferrari, a murit la 66 de ani

Sergio Marchionne, fostul CEO al Fiat Chrysler și șef la Ferrari, un om despre care se spune că a reinventat industria automobilistică, a murit la 66 de ani.

Moartea acestuia a fost confirmată miercuri de Exor NV, compania deținută de familia Agnelli din spatele brandului Fiat. Decesul italianului a survenit la doar câteva zile după ce acesta a fost înlocuit din funcția de CEO la Ferrari. Starea de sănătate a lui Marchionne s-a deteriorat rapid după ce bărbatul de 66 de ani a suferit câteva complicații în urma unei operații la umăr.

Ales în funcția de CEO al Fiat SpA în luna iunie a anului 2004, Marchionne a ajutat producătorul italian să treacă de perioada grea de pe atunci și să îl introducă pe bursa de valori din New York. Fiat Chrysler a devenit realitate pe 13 octombrie 2014, având baza la Londra.

Marchionne, care vorbea despre el ca fiind un doctor de corporații, a fost al cincilea CEO al Fiat în mai puțin de doi ani. Marchionne l-a înlocuit pe Giuseppe Morchio, după mai multe neînțelegeri între el și familia Agnelli care controlează compania.

Italianul a ajuns în fruntea companiei după ce aceasta a pierdut în jur de 6 miliarde de euro în 2003. În 2005, compania era deja pe profit, reușind să primească fonduri după o alianță cu General Motors Co., dar și după ce a trimis în șomaj mii de angajați. Compania a introdus modele noi pe piață, reducând timpul de lansare a unui nou model la 18 luni față de patru ani cât era până atunci.

În 2009, președintele american Barack Obama anunța că Fiat va lua sub tutelă Chrysler, fapt ce a dus la salvarea companiei americane de la faliment. Înțelegerea a fost una solicitantă pentru Marchionne, care s-a simțit responsabil să facă tot ce era posibil pentru a pune compania pe picioare.

Pe lângă succesul înregistrat la Fiat Chrysler, Marchionne este de asemenea omul responsabil pentru succesul înregistrat de un alt gigant al lumii automobilistice, Ferrari. Marchionne a condus afacerile Ferrari ani la rândul, având o implicare directă atât în cadrul companiei producătoare de supercar-uri, cât și în echipă de Formula 1.

În biroul lui Marchionne din Torino, pe unul dintre pereți se află un poster alb și negru cu un singur cuvânt pe el, “Competiție”, dar și un print semnat de Picasso pe care scrie “Orice act creativ este în primul rând unul destructiv”.

Odihnească-se în pace!