Formula 1 Ungaria: Lewis Hamilton câștigă la Hungaroring

Formula 1 Ungaria: Lewis Hamilton câștigă la Hungaroring

Lewis Hamilton și-a convertit pole position-ul în victorie în Marele Premiu al Ungariei, mărindu-și avansul din clasamentul piloților.

În final a fost o victorie fără emoții pentru pole-man. Hamilton a plecat curat de pe grila de start, s-a instalat la conducere cu ușurință și a gestionat cursa fără probleme în ciuda tacticii diferite încercate de rivalul său, Sebastian Vettel. A fost a șasea victorie a lui Hamilton în Ungaria.

Germanul de la Ferrari a plecat în Marele Premiu pe un set de pneuri soft, mai lente, în ideea de a-l amenința pe pilotul Mercedes în ultima parte a cursei. Calificările care au avut loc pe circuitul umed au făcut ca fiecare echipă să aleagă orice set de pneuri la start, iar Vettel și Sainz au fost singurii din top 10 care au ales diferit față de restul lumii.

Poate că Vettel ar fi avut o șansă mai concretă la victorie dacă Ferrari nu ar fi pierdut 2 secunde la boxe odată cu intrarea germanului în turul 39. Hamilton oprise pentru schimbul de pneuri 14 tururi mai devreme, trecând pe soft-uri de pe ultrasoft-urile pe care le-a avut la start. Vettel ar fi putut porni în urmărirea lui Hamilton în cazul în care oprirea sa ar fi fost una rapidă, însă s-a văzut ieșind pe circuit în urma lui Valtteri Bottas, coechipierul lui Hamilton de la Mercedes făcându-i viața mai ușoară britanicului.

Deși a rulat pe pneuri mai rapide, Vettel nu s-a putut apropia suficient încât să încerce să-l depășească pe finlandez, astfel încât Bottas a rămas în față pentru moment. În urma sa, Kimi Raikkonen l-a ajuns din urmă pe coechipierul său cu zece tururi înainte de final, iar lucrurile s-au precipitat.

Vettel și-a încercat norocul în turul 65, reușind o ieșire mai bună din primul viraj în fața lui Bottas. Finlandezul a încercat să revină în următoarea perioadă de frânare, făcând însă contact cu spatele monopostului lui Vettel. Raikkonen a urcat pe locul 3, iar cursa lui Bottas, rămas fără o parte din aripa față, avea să mai aducă un incident.

Plecat de pe 12 și ajuns pe locul 16 după primul tur, Daniel Ricciardo și-a croit drum până pe poziția a 5-a, încântând cu multiple depășiri în primul viraj al circuitului de lângă Budapesta. Ajungându-l din urmă pe Bottas, Ricciardo a fost lovit de acesta din urmă când finlandezul a suferit din cauza subvirării pe perioada de frânare în același viraj, însă australianul a revenit câteva tururi mai târziu, terminând pe locul 4 în ciuda pagubelor suferite de mașina Red Bull.

Nu au fost toate roz la echipă, căci Max Verstappen a fost forțat să abandoneze din cauza unei probleme mecanice în primele tururi ale cursei. Olandezul era într-o poziție prielnică după un start bun, aflându-se în urma mașinilor Mercedes și Ferrari în momentul retragerii din cursă.

Locul 6 a fost ocupat de Pierre Gasly, care a făcut o cursă excelentă pentru Toro Rosso după calificările la fel de bune de sâmbătă. În urma sa, la peste un tur în urma învingătorului, a încheiat Kevin Magnussen pentru Haas, urmat de Fernando Alonso de la McLaren.

Carlos Sainz nu a reușit să facă Marele Premiu dorit în mașina Renault, căzând în final până pe locul 9 deși a pornit în cursă de pe linia a treia a grilei de start. Ultimul punct pus în joc a fost adjudecat de Romain Grosjean în cel de-al doilea monopost Haas.

Brendon Hartley nu a reușit să intre în puncte în ciuda calificărilor reușite de sâmbătă, terminând pe 11. În urma sa s-au clasat Nico Hulkenberg – unul din doar doi piloți care au oprit de două ori la boxe – și duo-ul de la Force India, Esteban Ocon și Sergio Perez. Marcus Ericsson, Sergey Sirotkin și Lance Stroll au încheiat cu două tururi în urma lui Hamilton, în timp ce Stoffel Vandoorne și Charles Leclerc au abandonat cu probleme mecanice.