Formula 3 Spa-Francorchamps: Prima victorie pentru Mick Schumacher

Formula 3 Spa-Francorchamps: Prima victorie pentru Mick Schumacher

Pe traseul predilect al lui Michael Schumacher, fiul acestuia a obținut primul pole, dar și primul succes în Formula 3 europeană.

Prima cursă de Formula 3 din weekendul celor 24 de ore de la Spa-Francorchamps a fost atipică la vârf, unde Jehan Daruvala s-a desprins cu lejeritate și a scăpat de atacurile la aspirație pe Kemmel Straight. Contingentul Prema a avut de suferit, Zhou și Armstrong fiind constrânși la abandon, însă marele animator al cursei a fost Mick Schumacher, care a progresat incredibil de pe 16 până pe 4. Pe podium au urcat Palou și Aron, în timp ce Ticktum și Ahmed nu s-au clasat în top 10.

Cea de-a doua manșă l-a avut pe juniorul Schumacher în pole, însă acesta a fost prins într-un incident la prima trecere prin acul de păr La Source și a abandonat, dimpreună cu coechipierii Aron și Zhou. Piloții Motopark au preluat ștafeta, Fabio Scherer fiind lider multă vreme, până când experiența superioară a lui Dan Ticktum și-a spus cuvântul. Daruvala a completat podiumul, urmat de Shwartzman și Ahmed, la finele unei manșe în care cel mai rapid tur a fost înregistrat de sud-africanul Jonathan Aberdein, un pilot ce-și arată calitatea în stagiunea sa de debut.

Dacă din pole nu s-a putut îndrepta către victorie, Mick Schumacher a recidivat cu plecare de pe 6 în ultimul sprint al weekendului belgian. Germanul a urcat imediat pe 3 după start și s-a îndepărtat de plutonul urmăritor împreună cu Armstrong și Shwartzman. Rusul a dat atacul la jumătatea cursei pe coborârea către Eau Rouge, oferindu-i lui Schumacher ocazia să treacă și el de Armstrong, apoi să se plaseze la aspirație. După un kilometru pe Kemmel Straight, Mick a atacat interiorul și a preluat conducerea, reușind apoi să pună secunda crucială pentru a se feri de atacuri în tururile următoare. A fost un podium integral Prema, Schumacher devenind cel de-al zecelea învingător din 15 manșe în 2018, primul său triumf în F3 europeană venind acolo unde tatăl său se impunea în Formula 1 tot pentru prima oară, în urmă cu 26 de ani.

Luna august aduce etapele de la Silverstone (WEC) și Misano (DTM), iar lupta pentru titlu este mai strânsă ca oricând, cu primii 10 într-un interval de doar 62 de puncte. Marcus Armstrong a pierdut șefia, apoi a recucerit-o, fiind în prezent la doar un punct în fața lui Dan Ticktum.

Clasament: Armstrong 154, Ticktum 154, Aron 141.5, Zhou 130, Daruvala 111.5, Ahmed 106, Vips 102, Schumacher 101.