BMW Clubsport Trophy: Alexandru Cascatău își etalează viteza în prima sa cursă de 24 de ore, la Zolder

La bordul unui BMW Clubsport Trophy, Alexandru Cascatău și coechipierii săi au încheiat cursa de 24 de ore de la Zolder (Belgia) pe poziția a cincea la clasă și pe 22 la general.

Pilotul constănțean a ajuns astfel la finalul primei sale curse automobilistice de 24 de ore, într-o ediție dură, în care numai 31 de echipaje au văzut steagul în carouri. Pilotând un BMW E90 325i al echipei olandeze BMW Team Van der Horst alături de belgienii Ben Poelmans, Johan Lambregs și Niels de Kerpel, Alexandru s-a aflat la prima sa vizită pe fostul traseu de Grand Prix. Din totalul de 46 de mașini înscrise, șapte s-au aliniat la clasa Belcar 5, în care a concurat și pilotul român, el fiind primul reprezentant al țării noastre în această cursă.

Plecând de pe locul al patrulea pe grila de start, echipajul cu numărul 42 a întâmpinat probleme încă de la prima oprire la boxe, când evacuarea s-a desprins. Cele două coliziuni ulterioare cu mașini de clasă superioară, care au forțat depășirea sub drapelurile albastre, au însemnat că șansele la podium ale echipajului s-au evaporat în jurul orei trei dimineața. Ritmul mașinii a fost compromis după îndoirea unei bielete de direcție, însă nu suficient cât să justifice un pit stop de lungă durată pentru schimbarea acesteia. Restul cursei a fost lipsit de incidente și probleme de fiabilitate, constând doar în menținerea locului cinci până la final, și trecerea liniei de sosire după cele 24 de ore în care echipajul a completat 664 de tururi de pistă.

Deși rezultatul nu a fost cel dorit, weekend-ul a arătat din nou ritmul notabil al pilotului român, care a reușit să fie cel mai rapid din cvartet încă de la primul contact cu circuitul, în antrenamentele de joi. Avansul s-a păstrat și în ritm de cursă, unde Alexandru a avut în medie cele mai rapide secvențe și a înregistrat cel mai rapid tur al mașinii: 1:55.609.

Alexandru nu se declară mulțumit de rezultatul final, dar consideră experiența ca fiind una foarte valoroasă pentru viitor:

Prima participare la cursa de 24 de ore de la Zolder a fost o poveste specială pentru mine. Nu am anticipat un eveniment atât de mare la început, însă gridwalk-ul extrem de aglomerat și cei aproape 7000 de spectactori m-au impresionat. M-am simțit bine în mașină încă de la primele tururi și am putut să merg imediat la limită, fapt ce s-a văzut prin timpii foarte buni din calificări și cursă. Am avut onoarea să iau startul și am reușit să câștig o poziție, însă am realizat rapid că mașina noastră nu avea ritmul absolut al rivalilor de la clasă, așa că m-am concentrat să pilotez cât mai rapid și curat cu putință. În stintul dublu de noapte însă, pilotul unui prototip a considerat că este nevoie să mă împingă în afara traseului, deși îi lăsasem suficient spațiu să mă devanseze curat. Cu toate acestea, atmosfera a fost una cu totul și cu totul deosebită și am reușit să ajungem la sosire într-o ediție ce s-a dovedit foarte grea pentru toate echipele. Am învățat foarte multe în cele șase ore la volan și sper că voi avea șansa să iau din nou startul în acest eveniment.

Următoarea cursă din sezonul actual al BMW Clubsport Trophy va avea loc la începutul lunii octombrie, la Spa-Francorchamps. Alexandru Cascatău ocupă în prezent locul al patrulea în clasamentul Belcar Endurance Championship, la clasa Belcar 5.

Mai multe despre echipă și despre BMW Clubsport Trophy
Credit foto: Ollivision Photography / Olli Dekens; Bram Fotografie /Bram Vanuytven
Comunicat remis de agenția West Competition Racing Promotion