Fernando Alonso, istoria pilotului de Formula 1

Fernando Alonso, istoria pilotului de Formula 1

Fernando Alonso este considerat de mulți ca fiind cel mai bun pilot al generației sale, cele două titluri câștigate făcând dovada talentului său.

Și totuși, unde se situează Alonso în cartea de istorie a Formulei 1? Acum că spaniolul a făcut anunțul că va pleca din competiție la final de an, e momentul ideal să trecem în revistă care dintre performanțele reușite de pilot îi conferă un loc între legendele sportului cu motor.

Mari Premii câștigate – 32

Alonso a reușit un total de 32 de Mari Premii câștigate de-a lungul carierei, fapt ce îl plasează pe locul al șaselea în lista piloților din toate timpurile, la 9 victorii în spatele lui Ayrton Senna de pe locul cinci și la o victorie în fața lui Nigel Mansell de pe locul șapte.

Alegerea făcută în 2007 în ceea ce privește echipa la care a evoluat stă la baza rezultatelor slabe.

Totuși, Alonso este al treilea cel mai tânăr pilot care a câștigat vreodată un Grand Prix, la 22 de ani. Ceilalți doi piloți sunt Vettel și Verstappen. Pilotul a luat startul în 101 curse după ultima sa victorie din Spania din 2013. Recordul pentru cele mai multe curse între două victorii e deținut de Ricciardo Patrese, care a avut de așteptat 99 de curse pentru a câștiga încă un Mare Premiu.

Urcări pe podium – 97

Doar trei urcări pe podium îl despart pe Alonso de un centenar de podiumuri. Deocamdată ocupă locul al șaselea în acest clasament, în spatele lui Kimi Raikkonen, dar în fața lui Ayrton Senna. În Ungaria, Alonso a împlinit patru ani de când nu a mai urcat pe podium, în 2014 reușind un loc doi în spatele lui Ricciardo.

Plecări din pole-position – 22

Chiar dacă nu stă foarte bine la acest capitol, Alonso este totuși pe locul al 13-lea din toate timpurile la starturile luate din pole-position, având cu două mai puține decât Nelson Piquet și cu două mai multe decât Damon Hill.

Chiar și așa, Alonso și ale sale 22 de pole-uri sunt infinit mai puține ca cele 77 reușite de Hamilton sau cele 55 ale lui Vettel. Hamilton are la fel de multe plecări de pe primul loc al grilei câte au Vettel și Alonso laolaltă. Alonso are însă nu mai puțin de 303 plecări în curse, iar dacă va concura la toate cursele rămase în 2018, va fi al doilea pilot ca număr de starturi din istorie după cele 323 ale lui Rubens Barrichello.

Titluri mondiale – două

Titlurille reușite de Alonso în 2005 și 2006 îl plasează pe locul al 11-lea din toate timpurile la acest capitol, spaniolul fiind la egalitate cu 6 alți piloți uriași din istoria competiției, Alberto Ascari, Jim Clark, Graham Hill, Mika Hakkinen și Emerson Fittipaldi.