Formula 1 Belgia: Vettel trece de Hamilton și câștigă la Spa

Formula 1 Belgia: Vettel trece de Hamilton și câștigă la Spa

Sebastian Vettel a câștigat Marele Premiu al Belgiei, controlând cursa de la Spa-Francorchamps pentru Ferrari.

Germanul l-a depășit pe Lewis Hamilton de la Mercedes în primul tur al întrecerii, înainte ca Safety Car-ul să intervină în urma unor accidente petrecute în primul viraj. Vettel a micșorat astfel diferența dintre el și rivalul său, aceasta fiind acum de 17 de puncte în fruntea clasamentului mondial. Podiumul a fost completat de Max Verstappen pentru Red Bull, însă Ferrari a demonstrat în acest weekend că este mașina de bătut pe circuitele de viteză.

Cum de multe ori se întâmplă pe circuitul de la Spa-Francorchamps, startul cursei nu a fost unul lipsit de incidente. În spatele plutonului, Nico Hulkenberg a ratat perioada de frânare în primul viraj, acroșându-l destul de violent pe Fernando Alonso, aflat în fața sa. Impactul l-a propulsat pe spaniol pe deasupra mașinii lui Charles Leclerc, toți trei ieșind din cursă drept urmare, într-un nor de fum și resturi de mașini.

Valtteri Bottas și Kimi Raikkonen au avut la rândul lor necazuri, fiind nevoiți să intre la boxe cu aripa față avariată, respectiv o pană dreapta-spate. Bottas îl atinsese pe Sergey Sirotkin în aceeiași perioadă de frânare, în timp ce Raikkonen a fost percutat ușor de aripa față a lui Daniel Ricciardo, australianul fiind la rândul său una din victimele primului tur, având aripa spate avariată masiv, posibil din cauza unui alt contact din același moment.

Pilotul Red Bull a intrat la boxe pentru a o schimba și a cedat două tururi după ce mașina de siguranță a ieșit pe circuit pentru a face ordine în haos, însă nu înainte ca liderul cursei să se schimbe. Ieșind din Radillon imediat în urma lui Hamilton, Vettel l-a depășit cu lejeritate pe lunga linie dreaptă Kemmel. Piloții Force India s-au implicat și ei în luptă, cu Esteban Ocon încercând să ia interiorul virajului înainte de a frâna și a cădea pe 4, în spatele coechipierului său.

Marele Premiu s-a reluat după trei tururi făcute în spatele mașinii de siguranță, iar Vettel a scăpat de atacurile lui Hamilton relativ ușor, după ce britanicul a încercat o manevră în șicana de final. Distanța dintre cei doi rivali a crescut treptat, mașina Ferrari dovedindu-se poate un pic peste cea Mercedes în ce privește viteza pură. Pentru Raikkonen, cursa s-a încheiat în turul 9, când finlandezul a revenit pentru a treia oară la boxe, cu mașina avariată decisiv de incidentul de la start.

Mai în față, Verstappen a reușit să treacă pe rând de cele două mașini Force India după ce reușise același lucru în fața lui Grosjean la start. Olandezul și-a încântat fanii cu două depășiri efectuate pe linia Kemmel, DRS-ul ajutându-l decisiv. Cursa s-a liniștit pe măsură ce prima fereastră de intrări la boxe a sosit, cu Vettel și Hamilton despărțiți de aproximativ 4 secunde, în timp ce Verstappen se afla „în țara nimănui” între mașinile fruntașe și cele Force India și Haas, care completau primele 7 locuri. Plecat din coada grilei de start, Bottas ajunsese pe locul 8 în acel punct, trecând de Marcus Ericsson și Pierre Gasly.

La captul turului 21, Mercedes a tras de trăgaci chemându-l pe Hamilton la boxe, pneul său stânga spate începând să sufere. Un tur mai târziu a fost rândul lui Vettel, iar Ferrari a reușit o schimbare de pneuri excelentă. Cu ambii rivali trecând pe gume soft, distanța se micșorase la aproape o secundă, însă ordinea se păstrase.

Cursa a continuat fără evenimente notabile. Bottas și-a continuat asaltul, trecând pe rând de ambii piloți Haas, dar și de Ocon și urcând pe locul 5, în urmărirea lui Perez. Ceva mai în spate, Carlos Sainz l-a depășit pe Sirotkin după ce a început cursa pe un set lent de pneuri medium, urcând pe locul 11 și în căutarea punctelor pe supersoft-uri. Între timp, Ricciardo a semnat un nou abandon, ducând numărul piloților ce nu au terminat cursa la cinci.

Cu 10 tururi rămase, Vettel avea un avans de 5.5s în fața lui Hamilton, cu Verstappen la o jumătate de minut în urmă, iar Bottas începuse să se apropie amenințător de Sergio Perez. Finlandezul a ajuns în raza DRS a pilotului Force India în turul 39 din cele 44 programate, iar un tur mai târziu, Mercedes-ul său l-a propulsat pe locul 4, unde a și încheiat cursa.

În frunte, misiunea lui Vettel a fost dusă cu succes la sfârșit. Germanul a trecut primul linia de sosire, cu Hamilton rămas fără răspuns pe locul 2. Verstappen a încheiat al 3-lea, făcând o cursă foarte bună pe cont propriu. Cu locul 5 pentru Perez și 6 pentru Ocon, Force India a avut parte de un weekend excelent după ce echipa și-a schimbat identitatea, iar Romain Grosjean și Kevin Magnussen au trecut linia de sosire pe locurile 7 și 8 în mașinile Haas. Gasly și Ericsson au completat top 10-le pentru Red Bull, respectiv Sauber.

În afara punctelor au terminat Sainz, Sirotkin, Lance Stroll, Brendon Hartley și Stoffel Vandoorne, în timp ce lista finală a abandonurilor i-a conținut pe Ricciardo, Raikkonen, Leclerc, Alonso și Hulkenberg.