Formula 1 Italia: Raikkonen obține pole-ul cel mai rapid din istorie

Formula 1 Italia: Raikkonen obține pole-ul cel mai rapid din istorie

Ferrari a închis prima linie a grilei de start la Monza, Kimi Raikkonen reușind să parcurgă cel mai rapid tur din istoria Formulei 1.

Cu o medie de viteză de 263.587 km/h, Raikkonen a pus mașina sa Ferrari pe primul loc pentru cursa de duminică la capătul unei sesiuni de calificări extrem de strânse, una dintre cele mai interesante din acest an.

Totul s-a jucat în ultimele momente, când piloții de la Ferrari și Mercedes au ieșit pe circuit pentru ultim asalt împotriva cronometrului. Lewis Hamilton conducea clasamentul în urma primelor tentative din Q3 și a reușit să-și îmbunătățească timpul de puțin, dar câteva clipe mai târziu, Sebastian Vettel l-a surclasat, urmând ca Raikkonen să treacă linia de sosire ultimul, dar și cel mai rapid.

În final, cronometrul s-a oprit la 1:19.119, iar finlandezul a fost probabil ajutat puțin și de slipstream-ul generat de coechipierul său, aflat în fața sa pe circuit. 0.161s i-au separat pe cei doi, Hamilton fiind la numai 0.014s în urma germanului cu care se luptă pentru titlul mondial în acest an.

Valtteri Bottas a completat linia a doua a grilei de start cu un timp cu peste o jumătate de secundă mai slab ca cel al compatriotului său, în timp ce Max Verstappen de la Red Bull s-a clasat al 5-lea cu un timp cu o secundă și jumătate mai lent.

Romain Grosjean de la Haas, Carlos Sainz de la Renault, Esteban Ocon de la Force India, Pierre Gasly de la Toro Rosso și Lance Stroll de la Williams au mai intrat în Q3, făcând ca un număr impresionant de opt constructori să fie prezenți în ultima parte a sesiunii. A fost un semn evident al echilibrului dintre echipele din a doua parte a clasamentului.

Kevin Magnussen a ratat de puțin prezența în Q3 după ce s-a încurcat cu Fernando Alonso în primul viraj al turului lor rapid din Q2, iar Sergey Sirotkin s-a clasat al 12-lea, bifând o sesiune excelentă pentru Williams la Monza. Alonso a fost al 13-lea, în timp ce Nico Hulkenberg și Daniel Ricciardo nu au ieșit pe circuit în Q2. Alegerea se datorează penalizărilor pe care aceștia oricum le-ar fi avut, care îi aruncă în coada grilei de start de duminică.

Surprinzătoare a fost absența lui Sergio Perez din Q2, mexicanul fiind cel mai rapid om eliminat în prima parte a sesiunii. Charles Leclerc, Brendon Hartley, Marcus Ericsson și Stoffel Vandoorne au completat a doua jumătate a unui clasament extrem de strâns, care a cuprins 14 mașini în 0.515s în Q1.